Меркел твърди, че нямала достатъчно власт да спре Путин

OFFNews 25 ноември 2022 в 10:39 2377 5

Ангела Меркел

Снимка БТА

Ангела Меркел

Бившият германски канцлер Ангела Меркел защити политиката си спрямо Русия преди инвазията в Украйна през февруари, като каза, че е изчерпала възможностите си да повлияе на Владимир Путин.

Тя заяви, че се е опитала да свика европейски преговори с руския президент и френския президент Еманюел Макрон през лятото на 2021 г.

"Но нямах достатъчно власт, за да постигна своето", каза тя пред Spiegel news.

"Наистина всички знаеха: през есента тя ще си отиде", твърди тя.

След четири мандата като канцлер Меркел напусна поста си през декември 2021 година. През август същата година тя направи последно посещение в Москва и заяви пред германското списание, че "усещането беше много ясно: "По отношение на политика на силата вие приключихте".

Тя добавя, че "за Путин единствено властта има значение".

Знаменателно е, че за последната им среща г-н Путин е довел със себе си външния министър Сергей Лавров, каза тя. Преди това те са се срещали на четири очи, отбеляза тя.

В светлината на нахлуването на президента Путин, предшествано от седмици на масирано военно струпване по границите на Украйна, мнозина твърдят, че Меркел и други лидери на ЕС е трябвало да възприемат по-твърд подход към Кремъл, припомня Би Би Си. Експертът по външна политика в нейната Християндемократическа партия (ХДС), депутатът Родерих Кьозеветер, е сред тези, които твърдят, че тя е знаела, че Путин се опитва да раздели и отслаби Европа, но е смятала, че "меката сила" е правилният подход. Преди инвазията той твърдеше, че Германия е твърде зависима от руския газ.

В интервюто за "Шпигел" Меркел заявява, че позицията ѝ по отношение на Украйна по време на мирните преговори в Минск е дала на Киев време да се защити по-добре от руската армия. В Минск беше постигнато споразумение за прекратяване на огъня след анексирането на украинския полуостров Крим от Русия през 2014 г. и по време на нейната прокси война в региона Донбас. Но ключовите точки, включително разоръжаването и международното наблюдение, не бяха изпълнени.

Меркел казва, че не съжалява, че е напуснала поста си през декември, защото е смятала, че правителството ѝ не е успяло да постигне напредък не само по отношение на кризата в Украйна, но и по отношение на конфликтите в Молдова, Грузия, Сирия и Либия, в които участва Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

705

5

Деспин Митрев

10.12 2022 в 00:24

Не знам "с лоша мисъл" или "от глупост", но дори без власт, комсомолката продължава да помага на путин

-529

4

6екеr4о

25.11 2022 в 14:00

Гадният Путлер съсипа репутацията на милата женичка, мръсник! А немците, включително българите, живеещи в Германия, толкова много я харесваха!? А сега Щази била, не знам каква още била... А тя, милата, така добросърдечно, миролюбиво и с помощта на най-мощната икономика на Европа финансира въоръжаването на руската пасмина... А сега: кой ми пръцна в потурките!?

22548

3

dolivo

25.11 2022 в 12:05

Шрьодер преди нея положи основата, и след това на Меркел и беше лесно да се пусне по пързалката на евтиното

-240

2

редовно четящ

25.11 2022 в 12:00

Това изявление е в духа на "Гузен негонен бяга". Мадам Щази има много да обяснява.

1035

1

Niko Kolev

25.11 2022 в 11:33

Днес Меркел може да се оправдава, че не е можел да спре Путин, но не мож да се оправдава, че направи Европа зависима от руските суровини, въпреки предупрежденията.
 
X

Да помогнем на украинските деца!