Меркел смята присъединяването на Западните Балкани към ЕС за стратегическо решение

OFFNews 06 юли 2021 в 12:42 1720 0

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в понеделник, че вижда шестте държави от Западните Балкани като бъдещи членки на Европейския съюз по стратегически причини, предаде Ройтерс. 

"В интересите на ЕС е да задвижи процеса напред", каза Меркел пред журналисти след виртуалната конференция на Западните Балкани, намеквайки за влиянието на Русия и Китай в региона, но без да ги назовава.

Според нея засиленото регионално сътрудничество, насърчавано от 2014г., вече е постигнало първоначални успехи като наскоро влязлото в сила споразумение за роуминг.

Меркел отбеляза още, че по време на срещата на върха френският президент Еманюел Макрон е заявил много ясно своята подкрепа за присъединяването на шестте държави към ЕС. 

В конференцията участваха правителствените лидери на Сърбия, Албания, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово, както и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Нашият първи приоритет е да ускорим програмата за разширяване в целия регион и да подкрепим нашите партньори от Западните Балкани да осъществят необходимите реформи, за да могат да поемат по своя европейски път", заяви Фон дер Лайен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови