Меркел получи най-високия орден на Германия, досега е даван само на Аденауер и Кол

OFFNews 18 април 2023 в 17:22 1420 4

Снимка БТА / АР

Ангела Меркел е третият носител на Големия кръст със специален дизайн.

Бившият канцлер на Германия Ангела Меркел бе удостоена вчера с най-високото отличие в страната на фона на дискусиите за нейния 16-годишен мандат начело на най-силната икономика в Европа, предаде Ройтерс.

Първият лидер жена на Германия, която се оттегли през декември 2021 г., бе наградена с Федералния орден за заслуги от президента Франк-Валтер Щайнмайер по време на церемония в двореца Белвю в Берлин.

На събитието присъстваха настоящият канцлер Олаф Шолц, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и бившият треньор на националния отбор по футбол Юрген Клинсман. В изказването си Меркел говореше за "многото добри преживявания", които е имала в политиката, въпреки че по думите ѝ това е сфера, която някои сравняват с "лудница".

Само двама бивши канцлери на Германия са получавали отличието в тази му степен - Голям кръст със специален дизайн - Конрад Аденауер, първият лидер на следвоенна Германия, и Хелмут Кол, който е смятан за архитект на обединението на Германия.

Меркел е известна с това, че водеше Германия по време на световната финансова криза, дълговата криза в еврозоната и на пандемията от КОВИД-19, но след руската инвазия в Украйна миналата година тя беше подложена на критики, че като канцлер е водила прекалено мека политика спрямо Москва.

През ноември миналата година Меркел заяви, че е имала за цел да проведе европейски разговори с Владимир Путин година преди инвазията му в Украйна, но в крайна сметка не е видяла възможност да повлияе на руския президент в края на мандата си.

Като дългогодишен лидер в Европейския съюз други аспекти в политиката ѝ също бяха подложени на критика. Сред тях са решенията ѝ да отвори границите на Германия за бежанци през 2015 г. и да се откаже от ядрената енергетика.

Заместник-председателят на консервативния ѝ Християндемократически съюз Карстен Линеман я обвини в "очевидни грешки", като каза пред телевизия Ен Те Фау, че отказът от ядрената енергия е бил неправилна стъпка, която е била направена, без да бъдат гарантирани в достатъчна степен енергийните доставки на Германия.

През октомври Меркел каза, че не съжалява за курса, по който е поело правителството ѝ в енергетиката, докато е била на власт.

В защита на Меркел се изказаха нейни бивши сътрудници като началникът на кабинета ѝ Петер Алтмайер, който заяви пред телевизионния канал Ер Те Ел, че постиженията ѝ са "признати от милиони хора в Германия и по целия свят".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

4

редовно четящ

19.04 2023 в 10:26

Това е подигравка със стойноста на наградата!

1010

3

Mounted Archer

18.04 2023 в 19:00

Да, Аnti, така си е. Германците си имат бъг по принцип - локална икономическа сила и военно джудже още от края на ВСВ, която обаче винаги е имала амбиции да бъде световен играч, и също като москалитите много държи да бъде зачитана като такава. Топлата връзка на Германия и московитите не е случайна - германският икономически успех десетилетия наред се дължи на евтиния руски газ и - благодарение на американската защита - на ниските разходи за въоръжаване. Така историята се повтаря - задкулисният съюз между германци и московити отново предизвика пълномащабна война в Европа.

10298

2

AntiZ

18.04 2023 в 18:34

Германците имат голям бъг. След Хелмут Кол, дойде онзи палячо шрьодер, виден путинист и женкар, женен не знам колко пъти. После идва другарката меркел, минала през пионерска организация в училище с име ернст телман (виден германски комунист), завършва в Лайпциг ГДР в университет карл маркс. Напълни Германия и Европа с емигранти. Като видна дружка на кремълския червей, направи страната си напълно зависима от руски газ. За капак получава най-висока държавна награда. Германците имат огромен бъг.

22548

1

dolivo

18.04 2023 в 17:58

мда, какъв номер им извъртя баба Меркел руската енергийна зависимост...

 
X

Да помогнем на украинските деца!