Меркел поиска от Путин освобождаване на Навални

20 август 2021 в 19:47 2946 1

Снимка Getty images

Ангела Меркел нарече "неприемлива" присъдата на Навални и поиска той да бъде освободен, а Владимир Путин заяви, че Русия е изчерпала през миналия век лимита си за революции, предаде ТАСС/БТА.

След продължилата почти три часа среща в Кремъл между руския президент и германския канцлер те дадоха съвместна пресконференция.

На нея Путин каза, че Меркел винаги ще бъде "желан гост" в Русия и след като вече не е канцлер. По думите му преговорите са преминали "по традиция в конструктивна и делова обстановка", като са били обсъдени двустранните отношения и са били разменени мнения по широк кръг проблеми.

В отговор на въпрос руският президент каза, че не може да дава оценки на работата на Меркел като канцлер на Германия, защото това трябва да прави само немският народ. Все пак Путин, който от 21 години управлява Русия, похвали като "един от най-авторитетните европейски и световни лидери" Меркел, която по думите му "уверено ръководи" от 16 години една от водещите страни в Европа.

През миналия век Русия "изчерпа своя лимит на революции" и властите се стремят да правят всичко по силите си страната да бъде стабилна и прогнозируема, каза руският президент. Той добави, че "всички руски граждани имат право да изразяват своето лично мнение по политически въпроси, да създават политически организации и да участват в избори на всички равнища, но е необходимо да го правят в рамките на действащия закон и конституция".

Меркел нарече "неприемлива" присъдата срещу критика на Кремъл Алексей Навални и предложи той да бъде освободен. По думите й тази присъда е произнесена "въз основа на решение на съд, което е било окачествено като произволно и несъразмерно от Европейския съд за правата на човека. "За нас това е неприемливо и аз изразих това становище и поисках освобождаване на Алексей Навални и подчертах, че ние ще следим този въпрос", каза канцлерът на Германия.

Преди това Путин бе заявил, че Навални е осъден не за политическата си дейност, а за "криминални правонарушения спрямо чуждестранни партньори". "Никой не бива да се прикрива с политическа дейност, за да осъществява бизнес проекти, още повече чрез нарушения на закона", каза той.

По международните теми Путин каза, че двете страни са изразили надежда, че след президентските избори в Иран и съставянето на ново правителство ще продължат усилията за възраждане на ядрената сделка с Техеран. Меркел потвърди, че т.нар. Нормандска четворка е единственият политически формат за намиране на изход от кризата в Източна Украйна и се обяви за активизирането му.

Путин каза, че е много важно от Афганистан да не проникват терористи в съседните страни, вкл. под формата на бежанци. Той призова да спре политиката за налагане на държавите на чужди ценности, без да се отчитат техните исторически, национални и религиозни особености. Военната операция на САЩ в Афганистан не може да бъде наречена успешна, кадза Путин, но добави, че сега не е време "да се тъпче на едно място" и да се говори за случилото се като за някакъв провал. Русия, САЩ и европейските им партньори трябва да обединят усилията си, за да подкрепят афганистанския народ, за да се нормализира ситуацията там и се установят добросъседски отношения с тази страна, заяви руският лидер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови