Меркел осъди руското нахлуване в Украйна в първото си интервю от напускането на канцлерския пост

OFFNews 08 юни 2022 в 08:01 3057 6

Ангела Меркел

Снимка БТА

Руското нахлуване в Украйна е "брутално нападение, при което не се зачитат човешките права, а за това няма извинение". 

Това заяви бившият германски канцлер Ангела Меркел в първото си интервю откакто напусна поста, цитирана от ДПА. Тя посочи, че никога не е била наивна по отношение "ненавистта" на руския президент към западния модел на демокрация. По думите ѝ тя е предупреждавала няколко пъти колегите си, че Путин иска да разбие Европейския съюз, който според нея той смята за дъщерен проект на НАТО.

Меркел обаче подчерта, че по никакъв начин няма да се извинява за опитите, които е правила като канцлер да търси дипломатическо решение на нарастващото напрежение, докато през цялата 2021 г. Русия постоянно загатваше, че може да нападне Украйна, допълва БТА. "Не трябва да виним дипломацията, само защото не е проработила", каза тя. 

По отношение на Минските споразумения бившият канцлер, която през 2014 г. оглави процеса по налагането на санкции от Запада на Русия заради анексирането на Крим, заяви, че те са успокоили обстановката след анексирането на Крим и са дали време на Украйна да укрепне, посочва Ройтерс.

"Какво щеше да стане, ако през 2014 г. никой не го беше грижа и Путин просто беше продължил? Изобщо не искам и да си го представям", каза Меркел. И обясни, че навремето е била против приемането на Украйна в НАТО, защото е искала да предотврати изостряне на отношенията с Русия, а в Киев не са били готови за членство.

"Това не беше тази Украйна, която виждаме днес. Страната беше нестабилна и пропита от корупция.", заяви Меркел пред журналистът от сп. "Шпигел" Александър Озанг, който в миналото няколко пъти я е интервюирал, и беше излъчено по обществената телевизия А Ер Де.

Меркел напусна канцлерския пост след парламентарните избори миналата година и реши да си вземе няколкомесечна почивка, след като беше управлявала Германия от 2005 до 2021 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

6

IvanofRumen

08.06 2022 в 10:20

Късно е, либе за китка!

-240

5

редовно четящ

08.06 2022 в 09:25

Ама това с колективната отговорност звучи много по социалистически. Носи отговорност и то каква! Тя стои начело на тази коалиция!

22547

4

dolivo

08.06 2022 в 09:23

тя не е решавала нищо, а коалицията зад нея. Ако в нещо трябва някой да я вини е, че не е била достатъчно едноличен ръководител.

смесицата от правилни и неправилни решения, които тя е направила е последствие от политически валс.

за съжаление клекна на зелените за атома, това пък на мен не ми хареса, но поне си спестиха еко тероризма. Франция е в по изгодна позиция сега

-240

3

редовно четящ

08.06 2022 в 09:22

Меркел трябва да отговаря за много свои политически решения, но не пред журналисти, а пред оторизирани правни органи. Няма да забравя колко учудени бяха мои близки, живеещи в Германия, когато я преизбраха. Защото преобладаващата част от германците( не тези, дето са мьй немцьй) не я подкрепяха. Май джуджето и удари една ръка тогава.

2051

2

Propaganda

08.06 2022 в 09:18

Меркел винаги е била компромисен, неинициативен, нерешителен...просто слаб политик. Нацели добри икономически времена, смесени с типичната немска любов към предсказуемост и плановост.

Видя трудности едва в последния етап от своето управление.
Естествено се оак* с бежанската криза, за което ще плащат бъдещите немски, ако такива изобщо има, поколения.

Поне призна, че мулти-култи политиката е провал.


И напротив, трябва да се извини за гъзенето си пред руските отки, но няма.

Просто немецът е твърде алчно и твърде стиснато добиче. Спомнете си нашия лаф за Изпаднал Германец.
Сега ще си платят прескъпо.

1915

1

Читателка

08.06 2022 в 08:32

Тази жена си въобрази, че със сервилното си поведение ще опитоми сибирската мечка!! Нищо подобно същата мечка не преставаше да се гаври с нея, непрекъснато показвайки й превъзходството си по един твърде просташки начин. Не само това , тя продаде газохранилищата на Германия, построи нова тръба, която да заобиколи Украйна и заедно с Тиквата осигуриха газовия комфорт на Гнома, че дори и Украйна да стопира тръбата той ще има откъде да продава и паричния му поток да не секва. Същата жена години наред се правеше, че не забелязва ширещата се корупция в иначе членуващите в нейната партия Боко, Орбан и други пост-соц.герои, които буквално подкопаваха авторитета на европейската идея в очите на обикновените хора и с това вярата в ЕС, а оттам и нарастване влиянието на руския мир.