Меркел: Не достигат 8 милиарда евро за разработването на ваксина

OFFNews 02 май 2020 в 20:47 5249 4

Канцлерът Ангела Меркел призовава за международна солидарност на фона на пандемията на коронавируса и каза, че след като бъде разработена ваксина, тя трябва да бъде достъпна за всички.

Веднага след като има ваксина срещу коронавируса, тя трябва да бъде на разположение на всички хора, заяви германският канцлер Ангела Меркел, съобщава БГНЕС.

Става дума за това „как разработваме за всички хора по света ваксини, лекарства и добри диагностични инструменти “, каза Меркел в седмичното си видеообръщение в събота . “Днес все още липсват осем милиарда евро за разработването на ваксина.”

Канцлерът каза тези думи преди международната донорска видеоконференция за кризата с коронавируса, която ще се проведе в понеделник. Германия е един от домакините на тази конференция, на която покани Европейската комисия и която има за цел да събере финансиране, наред с други неща, за изследване на ваксините .

„Днес все още липсват осем милиарда евро за разработването на ваксина“, каза Меркел. Следователно е важно, че сега с тази работа се захваща голям съюз и възможно най-много участници с финансови вноски.

Това също трябва да даде възможност за разработване и производство на лекарства. “Германия ще даде значителен финансов принос”, обяви Меркел. “Една от най-наложителните задачи е да спасим милиони животи на този свят”, заяви канцлерът.

Германия иска да работи в тясно сътрудничество със Световната здравна организация (СЗО), която има ключова роля по този въпрос. Важно е “една ваксина да се възползва от всички, след като е била разработена”, както и възможностите за лечение и диагностика “да се възползват колкото се може повече хора”.

Следователно трябва да бъде възможно производството им в големи количества. “Ние сме ангажирани с факта, че само съвместни действия, международни многостранни действия ще ни позволят да преодолеем тази пандемия”, каза Меркел. Тъй като коронавирусът се разпространява по целия свят, болестта „не може да се бори на национално ниво, а само съвместно“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11719

4

Краси

03.05 2020 в 15:51

8 милиарда са нищо на фона на парите, които ще бъдат изсипани за справяне с икономическите последствия от тази масова истерия, която няма нищо общо с обективни медицински показатели.
Биха могли да ги вземат и от тези, които само за последния месец са спечелили 300 милиарда от борсови спекулации.
Но вероятно политиците няма да го направят, защото нямат топки за това. Ако имаха, щяха да приложат смислени мерки за защита на уязвимите групи хора, без да хвърлят целия свят в икономически хаос, който ще отнеме много повече животи, при това на млади, активни хора, отколкото вирусът.

3000

3

Raf

03.05 2020 в 00:43

Ами така е, разработването на ваксини не е нито лесно, нито евтино. Да си спомним новината от тези дни, че Тръмп уреди финансиране от $483 млн. за разработване на ваксина от компания (Moderna Inc.), която няма нито една одобрена в САЩ ваксина до момента (от около 9 опита), но пък му обещала тази за ковид да е готова за месеци. Накрая Пророкът от Банкя ще каже пак: "Десетки милиони даваме за молекули, ама не работят."

13214

2

XR4

03.05 2020 в 00:14

Е...ати ваксината! Тия самолетоносач ли ще строят...

17156

1

aviatora

02.05 2020 в 22:42

Мутрата Борисов да ги даде от джоба на Маргините и Маджо!!!