Меркел към нацията: Коронавирусът е най-голямото предизвикателство от Втората световна война насам (видео)

OFFNews 18 март 2020 в 22:01 6738 2

Ангела Меркел

Коронавирусът е най-голямото предизвикателство от Втората световна война насам. Дали Германия ще се справи - това зависи от дисциплината на всеки един и на всички заедно, заяви Меркел в обръщение към нацията, цитирана от Дойче веле.

По думите на канцлера борбата срещу новия коронавирус е задача с историческо измерение. 

В 12-минутното си телевизионно обръщение към нацията тя апелира към разума и дисциплината на гражданите:

Положението е сериозно (...). Наясно съм колко трудно става, когато се затворят обществени помещения, училища, детски градини и детски площадки. Това са ограничения, каквито никога не е имало във Федералната република."

Меркел подчерта, че е жизнено важно социалният живот да бъде максимално ограничен.

Според нея, червената нишка на всички усилия е да бъде забавено разпространяването на вируса. Но това зависи от дисциплината на всеки един и на всички заедно, посочи тя.

"Призовавам Ви: Придържайте се към правилата, които ще важат засега. Като правителство ние непрекъснато ще проверяваме какво може да бъде коригирано, но и евентуално от какво още има нужда", каза Меркел. 

Германия въвежда ограничения за влизане в страната от пет съседни държави по въздух и вода. Досега тези ограничения важаха само за сухопътните граници, припомня Дойче веле. От Австрия, Испания, Италия, Швейцария, Люксембург и Дания ще може да се влиза в Германия само при наличието на неотложна причина. На германските летища могат да кацат граждани от други държави в ЕС единствено ако са на път към родината си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

19.03 2020 в 01:18

Глупости. Другарят Обама още от Бараката ни учеше, че най-страшните неща на света са Еболата и Русия.

6145

1

kokoten

19.03 2020 в 00:01

Бабичката говори като пастор пред вярващите,отиващи на заколение....повече оптимизъм трябва...да вярваме,че повечето от нас ще се справят и ще продължат напред...човешкото племе е неизтребимо...