Меркел иска затварянето на магазините след Коледа до 10 януари

ЕС търси начин да свали ветото, наложено от Унгария и Полша, върху бюджета на блока

OFFNews 09 декември 2020 в 12:25 1945 0

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че е съгласна с препоръките за затваряне на магазините в страната след Коледа до 10 януари 2021 г., предаде БТА. 

"Опитът показва, че втората вълна на пандемия е по-трудна от първата. В Германия все още има твърде много хора, заразени с коронавирус", каза Меркел в Бундестага.

Тя посочи, че хората в Германия не са намалили контактите си в достатъчна степен, след като от 2-ри ноември в страната беше въведен частичен локдаун в опит да се ограничи разпространението на заразата, оставяйки отворени само училищата и магазините. 

Канцлерът подчерта, че ще предприеме всички възможни стъпки, за да останат отворени училищата и детските градини. 

Според нея ваксинацията срещу COVID-19 не може да доведе до "голяма промяна в хода на пандемията" през първите три месеца на 2021 г., защото няма да бъде осъществена имунизация на достатъчен брой хора. 

"Пандемията промени баланса на световната икономика, като много страни бележат икономически спад. Най-устойчиви са икономиките, които успяха да овладеят пандемията", посочи тя.

Относно въпроса за Брекзит, Меркел заяви, че Европейският съюз и Великобритания все още могат да постигнат споразумение за търговска сделка, но добави, че не може да гарантира, че ще бъде постигнат пробив на срещата на върха на ЕС този четвъртък.

По думите й двете страни все още трябва да разрешат въпроса за равнопоставеността. Тя добави, че е от решаващо значение за Великобритания и ЕС е да поддържат равноправни условия за бъдещето.

Меркел каза също така, че ЕС търси начин да свали ветото, наложено от Унгария и Полша, върху бюджета на блока, като същевременно запази правилото за върховенството на закона.

По-рано тази година Варшава и Будапеща се противопоставиха на искането на ЕС отпускането на средствата да е обвързано със зачитането на върховенството на закона на страните членки. След което последва и налагане на вето за бюджета на съюза за 2021-2027 г. и европейския фонд за възстановяване от коронавирусната криза. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови