Меркел е знаела, че Русия иска да изнудва Европа с газ, но го е скрила

OFFNews 08 юни 2024 в 12:03 6660 5

Ангела Меркел

Снимка БГНЕС

Ангела Меркел

Бившият канцлер на Германия Ангела Меркел е знаела за намерението на Русия да намали доставките на газ, за да изнудва Европа да ускори пускането на газопровода "Северен поток 2", но е скрила информацията, съобщи „Киев индипендънт“.

Газопроводите "Северен поток" 1 и 2 в Балтийско море са построени с цел доставка на природен газ от Русия за Европа.

Русия е целяла да ускори въвеждането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2" без сертифициране от германските власти, като предизвика газов дефицит в Европа, твърди германската медия Handelsblatt. Тя се позова на документ от 2021 г. на германското министерство на икономиката.

Документът също така описва руските действия като заплашващи да предизвикат "драматични последици", а запълването на газохранилищата е описано като "много бавно". Според документа до юли 2021 г. "Газпром" е запълнил европейските си газохранилища само наполовина.

Петер Алтмайер, тогавашният германски министър на икономиката, е получил документа и е информирал кабинета на министрите. През октомври 2023 г. Меркел заяви пред медиите, че не вижда признаци Русия да намали доставките си на газ за Европа.

През октомври 2021 г. руският президент Владимир Путин инструктира държавния руски енергиен гигант „Газпром“ да започне да увеличава обема на газа в европейските хранилища.
По това време строителството на газопровода "Северен поток 2" беше почти завършено, докато Русия съсредоточаваше силите си близо до границата с Украйна за пълномащабно нахлуване.

На 22 февруари 2022 г. германското правителство, оглавявано от новоназначения канцлер Олаф Шолц, обяви, че ще спре сертифицирането на газопровода "Северен поток 2", след като Русия призна окупационните пълномощни власти в Донецка и Луганска област.

"Кризата с цените на газа изненада Германия. Още преди настъплението на Русия срещу Украйна Берлин подозираше, че Кремъл манипулира газовия пазар. Правителството обаче не направи нищо по въпроса", се казва в статията на Handelsblatt.

През септември 2022 г. бяха взривени подводните газопроводи "Северен поток" 1 и 2, свързващи Русия с Германия.

Оттогава текат разследвания, които все още не са довели до окончателно заключение относно причината за взривовете. Москва и Западът си размениха вината за инцидента.
Швеция и Дания прекратиха разследванията си, а разследването в Германия продължава.

Виж още за:
    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    805

    5

    Peshokonya

    09.06 2024 в 17:38

    Баба меркел е престъпник номер едно или номер две в новия век! Ако немците искат Германия отново да стане велика държава, а не велика млекодайна крава, трябва такива като Шрьодер, баба Меркел и т.н.т. да бъдат пратени в газови камери! Звучи много жестоко, но за съжаление е истина!

    405

    4

    Telluris Malus

    08.06 2024 в 16:25

    демотиватор:
    Никак. Тя вече не му е нужна.

    300

    3

    демотиватор

    08.06 2024 в 13:21

    Бившият канцлер Шрьодер стана един от директорите на Газпром.
    Как ли ще се отблагодари Ху*ло на Меркел?!

    50

    1

    Far Rider

    08.06 2024 в 13:04

    Че, Меркел е агент на ЩАЗИ, респективно КГБ, се говореше отдавна. Баща й е бил сещеник и съответно тя не е имало много шансове в социализма. Но, като агент успява да пробие и да стане дори канцлер с помощта на Русия и добрите контакти с Путин. Именно тя базира икономиката на Германия върху доставките на енергия и суровини от РФ. Тя намали състава и съответно въоръжението на немската рмия с 18%.
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх