Медведев пое "Единна Русия"

Владимир Йончев 26 май 2012 в 14:55 1493 0

Дмитрий Медведев. Снимка: БГНЕС
Дмитрий Медведев. Снимка: БГНЕС

 

Руският премиер Дмитрий Медведев, който в началото на седмицата стана член на управляващата партия "Единна Русия", от днес вече е неин председател. Той беше избран на свикан специално за случая извънреден конгрес.

Гласуването на кандидатурата му, издигната от президента Владимир Путин, беше явно, с вдигане на ръка.

Медведев стана първият в най-новата руска история партиен лидер, който оглавява и правителството. Според устава на "Единна Русия", за неин председател може да бъди избран само партиен член, който има стаж в организацията не по-малко от 6 месеца, но в случая беше направено изключение, тъй като Медведев оглавяваше списъка на партията за парламентарните избори през декември м. г. Предлагайки кандидатурата на Медведев, президентът Путин, който е начело на "Единна Русия" от 2008 г., посочи, че партията се нуждае от коренно обновяване и демократизиране, за да стане по-открита и по-ефективна.

Новоизбраният председател обеща да води партията към победа на всички избори, включително и през тази година в условията на остра конкуренция с опозицията.

Издигането на Медведев начело на управляващата партия в Русия бе очаквано, след като Путин обяви през март, когато самият той бе избран за президент, че ще отстъпи ръководството на партията, поставена в затруднено положение заради оспорването на властта ú през последните месеци, предаде Франс прес.

В речта си пред делегатите и Путин Медведев посочи, че иска да направи "Единна Русия" по-демократична и по-отворена. Новият партиен лидер подчерта, че младите хора трябва да бъдат "най-големият приоритет".

Медведев поема кормилото на "Единна Русия" в момент, когато нейната популярност отново бележи ръст, след като през последните месеци влиянието й съществено отслабна в резултат на протестните настроения в руското общество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови