Мъжете от села в Карелия се спасяват от мобилизация с бране на боровинки

OFFNews 06 октомври 2022 в 18:04 10556 2

боровинки

Снимка Архив

Червена боровинка.

В едно от селата в Карелия никой не може да бъде мобилизиран, защото мъжете отишли в гората за червени боровинки.

В края на септември в карелското село Шелтозеро военните започват да обикалят от врата на врата и да раздават призовки. За да се увери, че никой не е пропуснат, местната администрация дори започна да се обажда на новобранци, да ги рекламира в социалните мрежи и да изисква от тях да се мобилизират. В крайна сметка обаче никой не се появил - оказало се, че мъжете са отишли в гората, съобщава в телеграм канала си "База".

Така администрацията на Шелтозеро била принудена официално да се оправдава със сезона за бране на боровинки. Служителите твърдят, че точно по това време жителите ходят да берат плодове в изоставени села и ловни хижи някъде в гората. Администрацията не знае къде точно се намират мъжете в момента.

Карелските активисти отбелязват, че част от новобранците от село Рибрека също са заминали да изследват горите и само няколко от тях са се мобилизирали. Двете селища са обединени от факта, че в тях от векове живее вепс - местен угро-фински народ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

06.10 2022 в 21:35

Предполагам че в момента Финландия позволява преминаването неофициално през зелената граница на всеки който може да каже "Добър ден" на някой угро-фински език.

Първо всички мъже ще са отишли за боровинки, после жените с децата, а после - кой знае? - може да се върнат да преиграят зимната война.

710

1

Д-р Мазникуров

06.10 2022 в 20:33

"За боровинки тръгнале мале, на боровинки остане...Станали хайдути мале, далеко по гори темни бегале, на комисаро руZски мале в устенцата ср*ле..." :)

Из популярна Народна песен от Карелия
 
X

Да помогнем на украинските деца!