Мъж протестира срещу ЕС във Ватикана (снимки)

Вероника Шербанова 03 октомври 2012 в 13:58 2066 0

Мъж протестира срещу ЕС от купола на базилика във Ватикана. Снимка: БГНЕС
Мъж протестира срещу ЕС от купола на базилика във Ватикана. Снимка: БГНЕС

Мъж протестира срещу италианския премиер Марио Монти и Европейския съюз от купола на базиликата „Св. Петър“ във Ватикана, съобщи Би Би Си.

Марчело Ди Финицио се покатерил на 137-метровия купол вчера следобед. Първоначално той се качил на върха и после се спуснал с въже няколко метра по-надолу. На това място той разпънал плакат с думите: "Помощ! Стига толкова Монти! Стига толкова Европа! Стига толкова мултинационалисти!".

Мъжът останал на купола на базиликата през цялата нощ, докато местни полицаи и пожарникари се опитвали да намерят начин да го свалят на безопасно място.

47-годишният Ди Финицио е собственик на бар на плажа, откъдето плажуващите можели да наемат чадъри и шезлонги.

По данни на близките му той протестира заради влизащите в сила през 2016 г. нови изисквания на ЕС за експлоатация на бреговата ивица, подкрепени от италианското правителство. Според тях за да получат нов лиценз за дейността си, собствениците на различните обекти ще трябва да участват в търг.

Търговците и работниците смятат, че промените ще облагодетелстват големите мултинационални компании и ще оставят без работа около 600 000 души.

През юли Марчело Ди Финицио отново се качи върху купола на базиликата, за да протестира срещу директивата на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови