Мъж прекарал две десетилетия в затвор без надеждни доказателства, че е убиец

OFFNews 09 декември 2020 в 10:50 3380 0

Мъж е прекарал две десетилетия в затвор без доказателства, че е убиец.

Това заключава американска национална комисия от правни експерти и препоръчва незабавното му освобождаване, пише AP.

Чернокожият Майон Бъръл е осъден като тийнейджър на доживотен затвор за убийството на 11-годишно момиче, ударено от случаен куршум през ноември 2002 г. Чернокожата Тайша Едуардс е простреляна в сърцето от куршум, изстрелян от улицата, докато подготвя домашните си за училище на масата в дневната, заедно със сестра си.

Изглежда полицията в Минеаполис е страдала от "тунелно зрение" (загуба на периферното зрение, която води до свиване на зрителното поле), когато е разследвала случая - отбелязва националната комисия. Наред с други сериозни недостатъци при проучването на случая, тя е пренебрегнала свидетелски показания и доказателства, които са можели да помогнат подозренията срещу Борел да отпаднат, обяснява тя.

Комисията публикува заключенията си във вторник. Много от тях повтарят заключенията от журналистическо разследване на АП и APM Reports, публикувано по-рано тази година.

Оказва се, че са налице ненадеждни свидетелски показания по случая, има тежка зависимост на информатори от затвора, които впоследствие получават "изключително щедро" намаляване на присъдите в замяна на показанията си; че не са изискани видеокадри, записани с камера на магазин, които - по думите на 34-годишния сега Бъръл - биха го оневинили.

8-членната комисия не казва дали мъжът е виновен или невинен. Изтъква, че работата ѝ е била възпрепятствана заради отказа на прокурора от окръг Хенепин да предостави всички поискани доказателства. Тя препоръчва делото да бъде преразгледано от нов състав, който да продължи разследването. Комисията отбелязва, че липсващите полицейски и прокурорски досиета, интервюта със свидетели, аудио записи и подробности за споразуменията, сключени с информатори от затвора "може да дадат нови доказателства за действителната невинност или за проблемите с процеса".

Междувременно членовете на комисията заявяват, че подкрепят освобождаването на Бъръл от затвора, отбелязвайки възрастта му по време на смъртта на момичето, липсата на предишни данни за негови провинения, доброто му поведение зад решетките.

Бъръл е обвинен, че именно той е натиснал спусъка и убил чернокожата шестокласничка Тайша Едуардс. Смърт, която "взриви" афроамериканската общност, изтощена от загубата на деца в резултат насилието на банди и употребата на огнестрелни оръжия.

Американският сенатор Ейми Клобъкър - тогава главен градски прокурор - през цялата си политическа кариера дава случая "Бъръл" за пример, показващ строгата ѝ политика, която помага за затварянето дори на младежи нарушители на закона в името на правосъдието. След като тя припомня делото по време на кандидатпрезидентски дебат на демократите миналата година, AP публикува резултатите от разследването си. Те показват, че:

- няма солидни доказателства: няма оръжие, не са открити ДНК, нито пръстови отпечатъци;

- други обвиняеми казват, че тийнейджърът Бъръл не е бил на мястото на убийството същия ден. А един от тях - Исая Тайсън - казва, че той, а не Бъръл, е дръпнал спусъка.

Убийството опустошава семейството на Тайша и сега повечето от близките ѝ отказват да коментират заключенията на комисията. Но биологичният ѝ баща е убеден, че Бъръл е виновен и заявява, че се надява той да не излезе от затвора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови