Мъж повреди картината "Иван Грозни убива сина си" с метален стълб

Вандалът бил сред последните посетители в Третяковската галерия в Москва

OFFNews 26 май 2018 в 10:58 11051 2

Мъж е повредил известната картина на Иля Репин „Иван Грозни убива сина си“ в Третяковската галерия в Москва, съобщи РИА Новости. 

Вандалът е разбил стъклото и е увредил платното с метален стълб от огражденията, уточняват от музея. Инцидентът е станал снощи около 21 часа, малко преди затварянето на галерията. Нападателят е бил сред последните посетители.  

Мъжът е задържан, съобщи прессекретарят на МВР на Русия Ирина Волк.  Заведено е дело за „унищожаване или повреждане на обектите от културното наследство“. 

Картината е силно повредена. Платното е пострадало на три места в централната част на произведението върху фигурата на принца. От падането на стъклото е развалена и оригиналната рамка на автора. За щастие изображенията на лицата и ръцете на Иван Грозни и сина му не са пострадали, уточняват от пресслужбата на галерията.

Картината на Иля Репин "Иван Грозни убива сина си" от 1885 г. е на историческа тематика и изобразява сцената, когато първият руски цар Иван Грозни в изблик на гняв е нанесъл смъртоносен удар с жезъл на своя син Иван Иванович.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови