Мъж нахлу с метален стол в музея на изкуствата в Далас и унищожи експонати за $5 млн.

OFFNews 03 юни 2022 в 08:15 2615 0

Музеят на изкуствата в Далас

Снимка Getty Images

Музеят на изкуствата в Далас

Ядосан на приятелката си млад мъж нахлу в Музея на изкуствата в Далас, щата Тексас и нанесе щети за повече от 5 милиона долара като разби и три древногръцки експоната, преди да бъде арестуван, съобщи полицията, цитирана от Асошиейтед прес.

21-годишният Брайън Хернандес е обвинен в предумишлено нанасяне на щети в особено големи размери и може да лежи в затвора от 5 г. до доживот. Хернандес беше задържан под стража и може да бъде освободен под гаранция от 100 000 долара.

Той използвал метален стол, за да проникне в музея около 22 ч. в сряда и се развилнял. Разбил витрина и счупил гръцка амфора от 6 в. пр. Хр. и гръцко гърне от 450 г. пр. Хр. Полицията съобщи, че само тези два експоната са били на стойност около 5 милиона долара. Съсипани са купа от 6 в. Пр. Хр., оценена на 100 000 долара, и керамична бутилка на индианско племе, оценена на около 10 000 долара.

Охраната се втурнала да залови Хернандес, който не е бил въоръжен, каза полицията. Засега не е ясно какво го е провокирало.

Нападението беше извършено три дни, след като мъж, предрешен като възрастна жена, хвърли парче торта срещу стъклото, предпазващо картината „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи в Лувъра в Париж. Нападението изцапа бронираното стъкло, но не засегна шедьовъра на Леонардо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!