Масирана атака в Одеса и Херсон, населени места са без ток

OFFNews 31 март 2024 в 08:36 3871 0

Около 170 000 души са без ток

Снимка УНИАН

Около 170 000 души са без ток

През нощта руската армия предприе нова атака срещу южните райони на Украйна, използвайки дронове камикадзе и различни видове ракети, съобщи УНИАН. 

Според ръководителя на обединения пресцентър на Силите за отбрана на Южна Украйна Наталия Гуменюк тази нощ Русия отново е изпратила няколко дронове от типа "Шахед-131/136" към южните райони. Енергийната инфраструктура на Одеска област и агропромишлените мощности на Херсонска област отново бяха мишени. 

Гуменюк съобщава, че руските войски са прибегнали до комбинирана тактика, като са тествали системите за противовъздушна отбрана първо с дронове, а след това и с ракети.

„По време на атаката с безпилотни летателни апарати в зоната на нашата отговорност имаше и ракетни удари на противника. По-конкретно, Русия изпрати балистична ракета тип „Искандер-М“ към Херсонска област, а от тактически самолети от Черно море – Х-59, управляема самолетна ракета...", каза Гуменюк.

Тя отбеляза, че атаката с дрон е била насочена към енергийния сектор на Одеска област. Интензивната бойна работа на силите за ПВО е продължила около 2 часа.

"Врагът атакува широко района на Одеса. Всичките 8 дрона бяха свалени", добави тя. 

Според Силите за отбрана падането на отломки от свален дрон е предизвикало пожар в едно от енергийните съоръжения в региона, няколко населени места са били отцепени. Пожарът вече е потушен. Няма пострадали хора. Текат възстановителни работи.

Според Гуменюк, по предварителни данни, поради късо съединение около 170 хиляди абонати са останали без захранване.

Южните сили за отбрана в района на Херсон обявиха, че по време на атака с дрон руснаците са използвали както балистични средства, така и управляема авиационна ракета. "Нашествениците удариха селскостопанско предприятие за консервиране. Няма пострадали хора", допълниха оттам.

"Очевидно врагът се е опитал да удари определени цели с ракети, но все пак попадението е на открито. Самият факт, че Русия комбинира атаки с дронове, балистични атаки и използване на ракети с въздушно изстрелване, показва опит за изчерпване на системите за противовъздушна отбрана и печелете на всякакви победи по комбиниран начин“, каза още Гуменюк.

В нощта срещу неделя руските окупационни сили нанесоха масиран ракетен удар по Украйна за втори път в рамките на една седмица. Изстреляни са ракети от самолети. Заради атаката в Украйна е обявено мащабно предупреждение за въздушно нападение.

Ракетите са били насочени към град Стрий (Лвовска област), към Тернополска област и др. На фона на руската атака срещу Украйна, полски и съюзнически самолети оперираха в полското въздушно пространство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки