Мащабен екопротест блокира ключови места в Белград

OFFNews 04 декември 2021 в 17:17 2740 0

Снимка АП/БТА

Протестиращи граждани блокираха днес магистралата край конгресния "Сава център" в квартал Нови Белград, съобщи БТА, като цитира сръбския вестник "Блиц". Протестиращите позволяват преминаване само на линейки и пожарни коли. В Белград са блокирани също площад "Славия", мостът Газела и Панчевачки мост.

Няколко екологични сдружения обявиха, че днес ще организират протести в Белград и няколко други сръбски градове, по време на които ще бъде блокирано напълно движението или драстично ще бъде забавено. Причините за протеста са два закона - за референдума и за експроприацията.

Репортери на вестник "Блиц" от няколко града в Сърбия съобщиха, че движението е блокирано и в техните градове. В Нови Сад гражданите блокираха "Моста на свободата" и продължават да пристигат в големи групи на това място. В Нови Сад се е стигнало до инцидент, при който група младежи замеряла с камъни протестиращите, след което се стигало до сбиване. След инцидента младежите избягали, а протестът продължил.

В Ужице гражданите блокираха от двете страни моста на магистралния път през града.

В Ниш гражданите се събраха пред кметството в центъра на града. Протест се провежда в момента и в Суботица.

Протестите са организирани от еко организации, които са против двата закона. Те критикуват премиера Александър Вучич, че не се бори достатъчно срещу замърсяването в страната. Особено са настроени срещу два приети от парламента закона, които според протестиращите полагат основите са добив на литий в Западна Сърбия.

В знак на несъгласие с тях в събота Вучич пренебрегна протестите и отиде на мястото, където международна минна компания планира да започне своите изкопни работи. От кабинета му съобщиха, че той иска да разговаря с местните жители за проекта.

"Нашата цел е да проведем цивилизован разговор, а не под натиска на улицата", заяви Вучич пред проправителствената телевизия Pink TV, като добави, че полицията няма да се намеси в събота срещу протестиращите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови