Мароко изпрати в Украйна около 20 от съветските си танкове Т-72В

OFFNews 23 януари 2023 в 09:17 4123 5

Снимка MenaDefense

Мароканските танкове в заводите край Оломуц преди изпращането им за Украйна се мернаха в репортаж с премиера Петр Фиала.

Мароканската армия е предала на Украйна 20-ина от съветските си танкове Т-72В, съобщи алжирското специализирано издание MenaDefence. Така Мароко става първата страна от Африка, която изпраща въоръжение за отбраняваща се срещу руската агресия Украйна.

Точният брой на танковете, които са модернизирани във военни заводи в Чехия не е известен, посочва алжирското издание. Преди седмица за фронта в Украйна са били изпратени около 20 машини, които са забелязани в репортаж от посещението на чешкия премиер Петр Фиала в цеховете на военната компания Excalibur Army в Щернберк, област Оломуц, която е извършила тяхното обновяване.

Мароканската армия разполагаше със 148 T-72, 136 T-72B и 12 T-72BK от запасите на беларуската армия, закупени като втора употреба в две партиди през 1999 г. и 2000 г. По това време Мароко искаше да формира „Руска“ бригада, базирана в северната част на страната, за за възпиране на алжирските бронирани дивизии.

MenaDefence твърди, че решението на Мароко да достави оръжие на Украйна е било взето, почти под принуда, по време на срещата на върха на Rammstein за Украйна на 26 април 2022 г. Мароко и Тунис бяха единствените страни от африканския континент на тази среща. До този момент Тунис вече беше изпратил два товарни самолета помощ за Украйна до летището в полския град Жешув, което е хъб за логистичната помощ за Украйна и, както отбелязва изданието, Мароко изглежда

По това време Тунис беше изпратил два товарни самолета с хуманитарна помощ до летище Жешов в Полша, което централизира логистичната помощ за Украйна и там Мароко изглежда е последвал примера, като изпрати не хуманитарна помощ, а направо оръжия.

На снимките от 9 януари т. г. от посещението на чешкия премиер във военните заводи се виждат старите марокански танкове на ремонтната линия и най-малкото, което може да се каже е, че извършеното задълбочено обновяване на шасито на танка показва че са били много зле поддържани и че Мароко няма средства да ги поддържа в движение, коментира критично алжирското издание, което поддържа официалната проруска политика на страната. Кулите на танковете са запазени в оригиналните си цветове и по тях не са извършвани намеси.

През ноември м. г. армиите на Русия и Алжир проведоха съвместно учение в близост до границите с Мароко, обявено като антитерористично. Учението беше определено като най-голямото, оттакто Алжир и Москва установиха военно сътрудничество по времето на СССР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

5

редовно четящ

23.01 2023 в 12:36

Браво, така се прави!

-5840

4

Полша изпрати над 400, файда никаква :)

2099

3

Mateevk

23.01 2023 в 10:10

Не се гаси с бензин пожара, поговорка има стара...

-529

2

6екеr4о

23.01 2023 в 10:06

Тия и Африка вкараха у тая спец. операция, не ги е срам!
А от гълъбарника пълно мълчание, само пРезидента Радев лае идиотщини, все едно слушам песните на бидето на Митрофановна след употреба, знойна...

1930

1

Муню

23.01 2023 в 09:27

Еййй, тея не ги ли е страх?
Радев, защо не идеш да ги посаветваш нещо?
Срам!
Има ли процедура подобно на референдом за импийчмант?
Все пак, директно е нает на работа, следва така и да може да е уволнен!