Марк Рюте с шанс за четвърти мандат в Нидерландия

OFFNews 18 март 2021 в 09:53 1621 0

Марк Рюте има шанс за четвърти мандат, след като неговата либерална Народна партия на свободата и демокрацията поведе на парламентарния вот в Нидерландия, сочат данни от екзитпола.

Предварителните резултати показват, че формацията на Рюте може да разчита на 36 от 150 места в долната камара и ще са му необходими поне още два коалиционни партньори, за да получи мнозинство от 75 депутати.

Втора по резултати е проевропейската лявоцентристка партия "Демократи-66". 

Единият от съюзниците на Рюте вероятно ще е дясноцентристката Християндемократически призив - третият по големина партньор в досега управлявалата коалиция.

Крайнодясната Партия на свободата на известния с антиислямските си възгледи Герт Вилдерс отстъпва с една позиция до трета политическа сила.

Заради пандемията гласуването в Нидерландия продължи три дни, за да се избегна струпването на хора.

Избирателната активност достигна 83% - с 1 пункт повече, отколкото на предишните парламентарни избори преди 4 г.

Премиерът Марк Рюте подаде оставка заради скандал, при който хиляди родители бяха погрешно обвинени, че са извършвали измами със семейни надбавки. Семействата са потърпевши от тази недопустима грешка, решиха депутатите, след като данъчните власти, съдии и съдебни изпълнители оставиха много родители на произвола. Голяма част от обвинените семейства са с емигрантски произход и стотици потъват във финансова безизходица. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!