Мариуш Блашчак: Leopard-ите на ''танковата коалиция" пристигат в Украйна през март

OFFNews 14 февруари 2023 в 20:16 6567 5

Снимка Twitter / Mariusz Blaszczak

В срещата с Олексий Резников в Брюксел участваха представители на 54 държави, което според украинския министър означава увеличаване на антикремълската коалиция.

Танкове Leopard, дарени на украинската армия от коалиция от подкрепящи страни и изпратени в Полша, ще стигнат до Украйна през март. Това заяви в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак. В централата на пакта тече среща на министрите на отбраната на страните от НАТО с министъра на отбраната на Украйна Олексий Резников, който ще ги запознае със ситуацията по сигурността в страната.

Блашчак уточни, че танковете ще бъдат доставени, след като бъдещите им екипажи овладеят тяхното управление. Украинските танкисти в момента са на обучение в Полша. Военният министър на Варшава коментир, че руско-украинската война принуждава европейските страни да възстановят отбраната си след години на намаляване на въоръженията и омаловажаване на заплахите, идващи от Русия.

„Европа и Западът възстановяват своите отбранителни способности, но години наред тази защита беше намалявана и имаше страни, които пренебрегваха руската заплаха“, каза Блашчак и допълни, че е имало дори страни, които са си сътрудничили с Русия и са помогнали за изграждането на нейната военна мощ. Според Мариуш Блашчак ситуацията изискав повишено отбранително производство в Европа.

В Брюксел стана известно, че Норвегия се е присъединила към коалицията в подкрепа на Украйна в НАТО, като страната е декларирала да даде на Киев осем танка Leopard, четири бронирани транспортьора и боеприпаси. Подобни преговори са в ход и с Финландия.

По-рано днес, говорейки в началото на двудневната среща на министрите на отбраната на НАТО, генералният секретар Йенс Столтенберг каза, че няма признаци, че президентът Путин се готви за мир и подчерта неотложната необходимост от бързо предоставяне на военни способности на Украйна, така че да може да продължи да се защитава. Столтенберг добави също, че съюзниците ще предприемат и стъпки за попълване на съюзническите запаси от боеприпаси и ще разгледат начини за по-добра защита на критичната подводна инфраструктура.

От своя страна министърът на отбраната на Украйна Алексий Резников, цитиран от „Украинска правда“ в кулоарите на щаб-квартирата на НАТО с коментар за резултатите от днешната среща на Контактната група по въпросите на отбраната на Украйна каза, че е „много доволен“ от нейните резултати. В срещата са участвали представители на 54 страни, което, според украинския министър означава, че „антикремълската коалиция расте“.

„Искам да кажа, че чух ясни послания от всички представители: това е пълна подкрепа за Украйна до победата. И всеки вярва, че победата на Украйна е на бойното поле“, каза той, добавяйки, че участниците в срещата са отбелязали бързината, навременността и стабилността на помощ.

Министърът каза още, че на срещата е обсъдено, наред с други въпроси, и това как да се осигури по-голяма отчетност и контрол на оръжията, които се предоставят от партньорите за войната срещу Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

910

5

бай Падежко

15.02 2023 в 01:36

Мунчо не харесва това ...:)

8053

4

DARTH VADER

14.02 2023 в 22:33

"Съюзниците...ще разгледат начини за по-добра защита на критичната подводна инфраструктура"

Хареса ми това приятелско намигване;)))

345

3

Джендо Джедев

14.02 2023 в 22:22

Чудесно! Само че руснаците вече са ги унищожили. Както Брадлитата преди 2 месеца. :D

1220

2

хr4

14.02 2023 в 21:29

Представям си киселата физиономия на Мунчо и ми става едно хууубавооо!

2923

1

Cornucopia

14.02 2023 в 21:10

Шнур за пути , два за Радев . Три за дует ритон