Малайзия си избра ротационен султан. Ибрахим Султан Искандар е потомък на династията Джохор

OFFNews 31 януари 2024 в 13:16 1089 0

Искандар

Снимка Интернет

Ибрахим Султан Искандар

Новият управник на Малайзия положи клетва по време на церемония, пропита с традиции, която се състоя в двореца на малийзийския монарх в столицата Куала Лумпур. На нея 65-годишният нов султан Ибрахим Султан Искандар положи клетва и обеща да играе ключова роля в гарантиране на стабилността на държавата, съобщиха световните медии, цитирани от БТА.

Султанът е известен и с това, че е милиардер и че говори прямо.

На церемонията присъства и премиерът на страната Ануар Ибрахим, както и други членове на управляващия елит.

Миналата година Ибрахим Султан Искандар беше определен за бъдещ управник на Малайзия, която е конституционна монархия и в която на всеки пет години главите на династиите от деветте древни кралства в страната избират един от тях да властва над цялата държава.

Церемонията по коронацията на новия султан ще е след няколко месеца.

Функцията на управника на Малайзия е по същество почетна, но ролята му се засили през последните години на фона на фрагментирането на политическата класа в страната. На три пъти монархът трябваше да се намеси, за да посочи нов премиер.

Освен че следи за важните политически назначения, суверенът помилва затворници и е официален ислямски лидер в държавата с преобладаващо мюсюлманско мнозинство. Той е и върховен главнокомандващ на малайзийските въоръжени сили.

Ибрахим Султан Искандар е потомък на богатото и влиятелно семейство Джохор, което има своя собствена частна армия. "Блумбърг" оценява състоянието му на най-малко 5,7 милиарда долара.

Новият владетел е и близък до премиера реформист Ануар Ибрахим, назначен в края на 2022 г., и коментира редовно политическите новини в страната. Той също така е бил подготвен за офицер отчасти в САЩ и е запален по мотоциклетизма.

Султанът е баща на 6 деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки