Макрон призна ролята на Франция за геноцида в Руанда и поиска прошка

OFFNews 27 май 2021 в 19:25 1614 0

Снимка Архив - БТА/АР

Френският президент Еманюел Макрон призна отговорността на Франция за геноцида в Руанда от 1994 г., по време на който загинаха над 800 хил. души и поиска прошка от народа на страната.

Това стана по време на двудневното му посещение в източноафриканската страна, по време на което той произнесе и реч край Мемориала на геноцида в столицата Кигали. В масовия гроб там са погребани над 250 хил. души, а имената им са написани на черната стена.

В речта си той заяви, че Франция "трябва да се изправи пред историята и да признае степента на страданието, което е нанесла на народа на Руанда", предава ДПА.

Той добави още, страната му "не е била съучастник", но е станала причина "прекалено дълго време мълчанието да надделява над проучването на истината" за геноцида.

Целта на първото посещение на Макрон в Руанда от встъпването му в длъжност е нормализирането на отношенията между двете държави. Преди отпътуването си той заяви надежда, че е възможно поставянето на "ново начало" в отношенията между двете държави и прекратяване на 25-годишното напрежение.

При пристигането си в Руанда Макрон беше посрещнат от президента на страната Пол Кагаме. Той по-късно коментира изявлението на френския си колега и обясни, че "думите му са по-мощни от извинението".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!