Макрон припомни на Тръмп: Америка е най-велика, когато се бори за свободата на другите

OFFNews 06 юни 2019 в 20:56 4385 0

Десетки хиляди взеха участие днес във възпоменателните церемонии в Северозападна Франция по повод 75 години от Десанта в Нормандия на 6 юни 1944 г.

В присъствието на президента на САЩ Доналд Тръмп френският държавен глава Еманюел Макрон призова: "Никога не бива да преставаме да поддържаме съюза на свободните народи".

Макрон визира ООН, НАТО и ЕС - все институции, които Тръмп редовно критикува.

"Америка е най-велика, когато се бори за свободата на другите, когато е вярна на универсалните ценности, които са защитавали нейните бащи основатели, когато преди близо два века и половина Франция е отишла да подкрепи независимостта й", подчерта френският президент.

Макрон благодари на американски ветерани, които награди с ордена на Почетния легион на церемония в американското гробище в нормандското селище Колвил сюр мер.

"Знаем какво дължим на вас, ветераните - нашата свобода. От името на страната ни искам просто да ви кажа: благодаря", каза на английски Макрон, когото ветераните дълго аплодираха.

Президентът Доналд Тръмп заяви, че ветераните, които са участвали в десанта в Нормандия на 6 юни 1944 г., са гордостта на САЩ:

"Вие сте едни от най-великите американци, които ще съществуват някога. Вие сте гордостта на нацията"

Войниците на САЩ, които са воювали в Нормандия, са се били не за контрол и превъзходство, а за свободата, демокрацията и самоуправлението, подчерта Тръмп.

В Нормандия винаги ще се помни смелостта и саможертвата на загиналите в битка. На нашите ветерани, който днес са тук, искам да кажа единствените думи, които можем: Благодарим ви! - заяви от своя страна британският премиер Тереза Мей.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови