Макрон няма да подава оставка, какъвто и да е резултатът от националния вот

OFFNews 11 юни 2024 в 16:02 1597 1

Еманюел Макрон

Снимка Getty images

Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон изключи възможността да подаде оставка, какъвто и да е резултатът от предсрочните избори, които той свика след убедителната победа на крайнодесния "Национален сбор" на изборите за Европейския парламент, проведени в неделя.

Макрон направи признанието в интервю за френското списание Le Figaro, цитирано от Франс прес.

"Не "Националният сбор" пише Конституцията, нито нейния дух. Институциите са ясни, мястото на президента е ясно, какъвто и да е резултатът", отговори той на въпрос какво би направил, ако крайната десница на Марин льо Пен спечели парламентарния вот в двата тура на 30 юни и 7 юли и след това партията призове Макрон да си подаде оставката.

Президентът изрази готовност за нов дебат с Марин льо Пен, срещу която бе изправен на втория тур на последните два избора за държавен глава.

"Разбира се! Готов съм да нося нашите цветове и да защитавам нашия проект", посочва той.

Макрон се присмя на въпрос дали е "луд" да разпусне парламента и да свика избори в толкова кратък срок.

"Мисля само за Франция. Това беше правилното решение, в интерес на страната. А аз казвам на французите: "Не се страхувайте, отидете и гласувайте"", каза той.

След като загуби мнозинството си в парламента при преизбирането му за втори мандат през 2022 г., президентът посочи пред Le Figaro, че ще бъде готов "да подаде ръка на всички онези, които са готови да дойдат и управляват", без да предостави повече подробности.

Проучванията предричаха поражение на неговата партия още за вота за Европейски парламент и сега отново показват, че "Националният сбор" води за предстоящия национален парламентарен вот.

"Никога не съм вярвал на социологически проучвания. Започва нова кампания и не трябва да гледаме резултатите по райони, сравнявайки ги с тези на европейските избори", посочи Макрон.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    -400

    1

    781000

    11.06 2024 в 17:50

    Няма такова самонадеяно недоразумение !!
    Хората преди него специално направиха конституционна реформа, за да уеднаквят президентския и парламентарния мандат и за да направят така, че двата да започват по едно и също време, само и само за да се избегне т нар ccohabitation, която практически парализира страната.
    Но тоя им го поднася на тепсия, въпреки че проучванията за евроизборите се сбъднаха до процент и въпреки че същите проучвания показват ясно какъв огромен хаос ще създадат тези избори.
    Оставка трябваше да я хвърлиш ти, а не да ползваш парламента за смокиново листо !
     
    X

    Мъжете свършиха. Ще трябва и жените да хванем автоматите