Макрон изгуби мнозинството в парламента

OFFNews 19 юни 2022 в 21:56 2462 0

Архив

Снимка Getty Images

Еманюел Макрон

Президентът Еманюел Макрон губи абсолютното мнозинство в парламента след днешния втори тур на парламентарните избори във Франция, предават световните агенции.

Тези избори са белязани от силно представяне на крайнодясната формация на Марин Льо Пен "Национален сбор", която се очаква да спечели между 60 и 100 места в парламента. Формацията за първи път от 35 години ще разполага с достатъчно депутати, за да сформира своя собствена група в долната камара на парламента, отбелязва Франс прес.

Ако данните от екзитпол бъдат потвърдени, това ще означава, че оттук насетне френският президент ще трябва да полага усилия за намирането на съюзници в парламента на предвожданата от него центристка коалиция, за да може да прокарва своите реформи в законодателния орган през следващите пет години.

Съгласно данните от екзитпол коалицията на Макрон "Задено!" ще спечели между 200 и 260 депутатски места. За абсолютно мнозинство във френския парламент са необходими 289 места.

Лявото обединение Нов екологичен и социален народен съюз, предвождано от Жан-Люк Меланшон, се очаква да спечели между 150 и 200 депутатски места и да бъде основната опозиционна фракция в следващия парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови