Макрон заговори за гаранции за сигурността на Русия и вбеси Германия, Украйна и Прибалтика

Да осигурим гаранции на страна терорист и убиец? В Киев реагираха остро на думите на френския президент

OFFNews 05 декември 2022 в 07:46 8128 9

Еманюел Макрон

Снимка Getty Images

Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон направи сериозен завой в говоренето си по отношение на войната в Украйна. В интервю за френската телевизия Те Еф 1 Макрон в събота той обяви, че Европа трябва да подготви бъдещата си архитектура на сигурността и също така да обмисли "как да даде гаранции за сигурността на Русия" в деня, в който тя се върне на масата за преговори.

Думите му бяха отхвърлени от политици от управляващата в Германия коалиция на Социалдемократите, Зелените и Свободните демократи и предизвикаха остри реакции в Украйна и балтийските страни, предаде ДПА. Експертът по външната политика на Социалдемократическата партия Нилс Шмид каза вчера пред германския вестник "Велт", че думите на Макрон са изненадващи:

"НАТО никога не е заплашвала Русия, а е създала обща рамка по въпросите на сигурността чрез Основополагащия акт НАТО-Русия. Сега въпросът е за гарантиране на европейската сигурност спрямо и срещу Русия, и докато Русия преследва империалистическа външна политика, общоевропейски мирен ред с участието ѝ не е възможен".

На свой ред външнополитическият експерт на Свободните демократи Улрих Лехте похвали дипломатическите усилия на Макрон и ги определи като добра инициатива, но уточни, че "готовността на Русия и Украйна е главното условие за такива преговори и че "агресията винаги е идвала от Москва".

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк заяви, че светът се нуждае от гаранции за сигурността от Русия, а не обратното.

"Цивилизованият свят има нужда от "гаранции за сигурността" срещу варварски намерения от следпутинова Русия", написа снощи той в Twitter.

Секретарят на украинския Национален съвет за сигурност и отбрана Олексий Данилов написа в социалната мрежа, че "денуклеаризирана и демилитаризирана" Русия би била най-добрата гаранция за мира не само за Украйна, но и за света.

"Някой иска да осигурява гаранции за сигурността за страна терорист и убиец? Вместо Нюрнберг - да подпишем споразумение с Русия и да си стиснем ръцете?", пише Данилов. 

Изказването на Макрон предизвика критика и в някои от балтийските страни, които имат граница с Русия и я възприемат като нарастваща заплаха.

Бившият премиер на Финландия Александър Стуб коментира, че е "фундаментално несъгласен" с френския президент. По думите му единствените гаранции за сигурността са по същество неруски.

"Русия първо трябва да гарантира, че няма да напада други страни", написа той в Twitter. 

Бившият литовски външен министър Линас Линкевичус заяви, че Русия разполага с гаранции за сигурността, стига да не "напада, анексира или окупира" съседите си. В Twitter той написа, че "ако някой иска да създаде нова архитектура на сигурността, която позволява на терористична държава да продължи да прилага методите си за сплашване, той трябва да помисли пак, това няма да стане".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-795

9

Дедо МразИ

05.12 2022 в 17:04

БабоЕб@ почна да провижда истинското лице на Бандеровските нацисти. Скоро и в други държавни ще го схванат и на хунтата около Беленски щв им се стъжни

3650

8

ImBlack

05.12 2022 в 12:50

Гаранциите, които могат да се дадат на евразийската фашистка кочина са, че никога няма да контролира повече от 20% от търговията с газ и нефт и производните им в Европа, че ще бъде оградена с бодлива тел, противотанкови заграждения и минни полета, че всяка дива евразийска свиня, напуснала кочината с оръжие ще бъде ликвидирана незабавно.
Самата евразийска фашистка кочина никому нищо не може да гарантира, защото никой не може да гарантира, че следващият самодържец на евразийски крепостни селяни няма да е по-голям изрод и психопат от настоящия и няма да има още по болни амбиции.
Гаранциите за Европа могат да са 2 милиона обща европейска професионална армия, въоръжена до зъби с най-модерните технологии, въоръжение и обучение!

-529

6

6екеr4о

05.12 2022 в 11:04

Отвътре ме напъва да напишем некоя цветиста пЦувня, ма нема смисъл, очевидно тъпоглавието управлява света, то доведе на власт Тръмп, то докара Брекзит, то избра и нашичкия пРезидентин! Казват, че Интелектът на планетата бил константна величина, но за сметка на това населението ѝ се увеличавало...

-1200

5

путин хуйло

05.12 2022 в 10:28

През цялата си история северна монголия е била обект на агресия от западна страна точно един и половина пъти! А колко пъти северна монголия е нападала и окупирала запдни страни?! Какви гаранции, к'ви 5 лева?!

-1200

4

путин хуйло

05.12 2022 в 10:21

Все едно Рузвелт през април 1945 да каже, че ако хитлер се съгласи на преговори ще трябва да бъдат дадени гаранции за сигурноста на третия райх и лично на фюрере му! - мИкроБ е кретен, а франция деградирала държава!

-240

3

редовно четящ

05.12 2022 в 10:04

Макарончо към коя част на електората отправя предизборните си маневри? Догодина я камилата, я камиларят. Или може би има бизнес обвързаности с руски клептократи?

345

2

Джендо Джедев

05.12 2022 в 09:05

Гаранция за сигурността на Русия би било разриването на авгиевите обори на Кремъл. Защото с тая хунта начело алкашите ги чакат само неприятности. И то - забъркани от самите тях, а не от външни фактори.

2099

1

Mateevk

05.12 2022 в 08:16

Какви гаранции за сигурност на Русия? Та тя си има ядрено оръжие. Макрон въобще не е прав.
 
X

Подкастът на OFFNews