Макрон е шокиран от видео с полицейско насилие над музикален продуцент

OFFNews 27 ноември 2020 в 20:10 5131 1

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е "много шокиран" от видеозапис, на който се вижда как полицаи бият музикален продуцент, предаде Ройтерс.

Клипът, разпространен вчера от списание "Лупсайдър", предизвика обществено възмущение от полицейската жестокост във Франция.

Кадрите от охранителна камера показват как няколко служители на реда нападат музикален продуцент в студиото му. Четиримата полицаи са извикани на разпит днес следобед. Отстранени са временно от длъжност.  

"Тези полицаи не просто са допуснали гаф, те са престъпници, извършили тежки престъпления. Удряли са клиента ми многократно в продължение на почти седем минути", каза адвокатът на продуцента Хафида ел Али.

Вътрешният министър Жералд Дарманен призова полицаите да бъдат уволнени, ако се докаже, че са нарушили закона.
В понеделник Дарманен ще говори в парламента по случая.

Междувременно френското правителство продължава своя спорен законопроект за сигурност, който според противниците може да подкопае способността на медиите да контролират полицейското поведение.

Член 24 от законопроекта определя като престъпление публикуването на изображения на полицаи или войници в социалните медии, за които се смята, че са насочени към тях като към личности. Хората, признати за виновни, могат да бъдат наказани с една година затвор или глоба до 45 000 евро. Законопроектът беше одобрен от Националното събрание, долната камара на френския парламент и предстои да бъде разгледана и от Сената, допълва БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови