Македонското правителство оцеля при вот на недоверие

OFFNews Последна промяна на 12 април 2018 в 07:45 3440 0

Снимка Reuters

Македонското правителство оцеля при вот на недоверие тази нощ, внесен от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ заради подхода на кабинета в отношенията с България и Гърция, предадоха Ройтерс и БТА. Гласуването се смяташе за изпитание за реформаторската програма на премиера Зоран Заев и политиката за подобряване на отношенията с двете съседки като стъпка за присъединяване към ЕС и НАТО.

Разискванията по вота започнаха вчера сутринта, а през нощта 62-ма депутати в 120-местния парламент гласуваха "против", а 40 - "за".

ВМРО-ДПМНЕ беше заявила, че ратифицираният през януари договор за добросъседство с България е вреден, и обвини правителството в липса на стратегия в преговорите с Гърция за уреждане на тлеещия от 1991 г. спор за името "Македония", отбелязва Ройтерс.

Тя обвини Заев, че не е изпълнил предизборните си обещания да подобри състоянието на икономиката, да реформира съдебната система и да осигури медийна свобода.

През 1991 г. Македония обяви независимост и избегна войните, които разтърсиха бивша Югославия. През 2001 г. обаче Македония беше на прага да се разпадне след предприетите от голямото албанско етническо малцинство въоръжени действия.

Поради спора с Гърция двумилионната страна не е постигнала особен напредък в присъединяването си към ЕС и НАТО. Гърция е против използването от бившата югорепублика на името "Македония" с мотива, че то е предпоставка за териториални претенции към едноименната северна гръцка област.

Правителството на Заев встъпи в длъжност през май, когато беше сложен край на двегодишна политическа криза, довела до падане на управлението на ВМРО-ДПМНЕ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови