Македонските медии: Отворена е нова страница в отношенията с България

OFFNews 20 юни 2017 в 22:07 24260 2

Срещите на македонската правителствена делегация в София са широко отразени в македонските медии. В повечето от публикациите се отбелязва, че двете държави са отворили нова страница в отношенията си и са начертали нови перспективи.

Ето и подборка на Агенция "Фокус" на отзвука в Скопие.

"Първата среща на двамата съседи, проведена днес в София, отваря нови перспективи след дългогодишните спорове и недоразумения между Македония и България. Кавги и провокации от двете страни, които тласнаха София към блокада на македонската интеграция в ЕС през 2012 г. Блокада, която се добавя към вече съществуващото гръцко вето“, пише скопското електронно издание „НОВА ТВ“.

Основният акцент, който са извели повечето от медиите от Скопие е подкрепата за европейската интеграция за Македония.

„Историческо изявление на Борисов: Ние сме за единна Македония, която е член на НАТО и ЕС!“, е заглавието, което електронната медия „Плус Инфо“ избира за статията, посветена на срещата Борисов-Заев в София.

Електронната медия „24 Вести“ също цитира тези думи на българския министър-председател. Обърнато е внимание и на обещанието на Борисов да разговаря с колегите си в Брюксел за членството на държавите от Балканския полуостров в общността. В София лидерите на двете страни изразиха готовност да не оставят историята да разделя двата народа, а да работят за тяхното сближаване, отбелязват още от редакцията.

„Радио Слободна Европа“ обръща внимание на значението, което българският лидер отдава на инфраструктурното свързване на двете съседни държави.

„Днес, от София, македонският и българският премиер отвориха нова страница в държавните отношения. Историческите проблеми ще бъдат преодолени със съвместни тържества, именуване на улици и подкрепа за членството на Македония в ЕС и НАТО“, коментират на свой ред в македонската редакция на Deutsche Welle.

Скопският телевизионен канал „Телма“ обръща внимание, че в София двамата премиери заедно са положили цветя пред паметника на цар Самуил – инициатива, която е отправена от Заев във връзка с настояването на България за съвместно честване на исторически празници като Илинден и Деня на Св. св. Кирил и Методий, и съвместно почитане на исторически личности.

Министър-председателят на България Бойко Борисов ще посети Македония и „ще се поклони пред паметника на нашата обща история“, са думите на премиера Зоран Заев, които скопското електронно издание МКД цитира след днешните преговори между лидерите на двете съседни държави.

Безспорно, най-положителният резултат от срещата в София е решението за подписване на Договор за добросъседство между България и Македония. Това трябва да се случи на 2 август, когато се чества Илинден.

На какъв език обаче ще бъде изготвен документът? Това е въпрос, който на този етап остава отворен, коментира македонската информационна агенция „Макфакс“ .

България е първата държава, признала Република Македония, но не и съществуването на македонска нация и македонски език. Официална София стои зад тезата, че македонският език представлява регионална форма на българския език, базиран на българския диалект. Пробив по отношение на преговорите за езика е постигнат през 1999 г., когато тогавашният премиер Иван Костов призна правото на Македония да си служи с официалния език. По правило обаче формулировката, която България използва за македонския език, е "официален държавен език" или "официален език на държавата".

С оглед на тези обстоятелства Зоран Заев не бе изненадан от въпроса на представителите на македонските медии дали договорът между двете страни ще бъде подписан на македонски, български или „на някакъв друг език“.

„Има думи, които биха могли да имат различно тълкуване. Ние, като държава, първи признахме Република Македония. В Конституцията на Република Македония е казано какъв език има тази държава. Съответно, договорът трябва да бъде подписан на езика, описан в нейната конституция. Затова сега смятам, че когато външните министри за последен път прегледат документа, тогава с премиера и останалите колеги ще вземем решение", отговори българският министър-председател.

"Думите на Борисов може да се изтълкуват като сигнали в две посоки. Първо, че България и в бъдеще ще защитава позицията на непризнаване на македонския език. Борисов внимателно избираше думите и не използва нито веднъж "македонски език". От друга страна, той посочи възможността след окончателното разглеждане на документа да бъде взето някакво решение. Това би могло да означава решаване на езиковия спор и признаване на македонския език - безпрецедентен исторически ход в двустранните отношения", коментира агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови