Македонският парламент одобри правителството на Зоран Заев

OFFNews 01 юни 2017 в 08:04 2670 4

Македонският парламент одобри правителството на Зоран Заев

Късно снощи македонският парламент одобри правителството на лидера на Социалдемократическия съюз Зоран Заев. С това се поставя край на продължилата шест месеца политическа безизходица в страната и 11-годишното доминиране на ВМРО-ДПМНЕ в управлението.

Веднага след гласуването късно снощи Зоран Заев се закле като министър-председател на Македония, съобщава БНТ.

Съгласно коалиционното споразумение девет от министерските кресла са заети от представители на етническите албанци. Министерствата на икономиката, на правосъдието и на европейската интеграция са сред тях.

Заев обеща да се съсредоточи върху икономиката, да засили държавните институции и да ускори процеса на присъединяване към НАТО и Европейския съюз, където Македония има статут на кандидат за членство от 2005 година.

Правителството на Заев има общо 26 членове. 

Външен министър ще бъде бившият преговарящ с Гърция Никола Димитров. Радмила Шекеринска, бивш министър на европейската интеграция, ще бъде министър на отбраната. 

Искам всички да знаят, че ако някой дръзне да се намеси, да се опита да повлияе на прокурор или съдия, по-добре да подаде оставка. Ако не, аз ще дам заповед за такава. Това е единствения начин да възстановим правилата на закона, заяви Заев в парламента.

Партията на Заев се класира втора на изборите през декември, след ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски, който също не успя да спечели мнозинство.

Заев обвини Груевски в корупция и в незаконно подслушване на хиляди македонци.

Президентът Георге Иванов отказваше да даде мандат на Заев, обвинявайки го, че застрашава целостта и суверенитета на Македония.

Заради разногласия около избора на нов председател на парламента през април сградата на Събранието бе щурмувана от националисти и над 100 души бяха ранени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

4

Denis Rizanov

01.06 2017 в 12:24

Браќа македонци, затоа учете албански јазик, инаку утре нема да може да се купи и една "македонска колбас" од продавницата!

42249

3

Denis Rizanov

01.06 2017 в 12:15

Бивши партизански командири от албанските освободителни армии в Македония и Косово стават министри в Скопие и Прищина. Хазбия Лици, бивш командир на партизанските части в района на Тетово, е определен за вицепремиер по политическите системи, Садулах Дураку, бивш член на командването на АНО е новият министър на околната среда, а председател на парламента е бившия партизански командир Талат Джафери.
Ситуацията е направо пародийна, след като албанския командир Вентили, който по време на конфликта през 2001 г. спря водата от Липковското езеро и остави Куманово без вода в продължение на два месеца, сега ще бъде министър на екологията.

42249

1

Denis Rizanov

01.06 2017 в 08:57

Веднага след гласуването късно снощи Зоран Заев се закле като министър-председател на Македония, съобщава БНТ.

Клетвата на албански език ли беше?