Македония тъне безнадеждно в корупция, наложи се САЩ да пратят специален екип в Скопие

OFFNews 10 декември 2022 в 09:45 7371 9

Скопие

Снимка Пиксабей

Скопие

Северна Македония е на кръстопът и трябва да избере дали да продължи напред, да се справи решително с корупцията, или ще позволи на корупционните схеми да се вкоренят още повече, заяви посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гиър.

Според Гиър борбата с корупцията трябва на първо място да се случва чрез държавните институции, те трябва да намалят пространството за корупция - чрез закони и кодекси за поведение, стимули за насърчаване на услугите и сериозни санкции за корупционно поведение.

"Това означава, че когато някой започне незаконен строеж на земя, която не е негова, прокуратурата да се задейства, а съдът да реагира бързо, независимо кой е този човек и колко е влиятелен", каза Гиър.

Той подчерта, че чрез реформи трябва да бъдат укрепени ключовите системи за обществени поръчки и финансово управление в страната, необходима е по-голяма прозрачност и развитие на капацитета на държавните институции за одит и антикорупция, за партньорство с бизнеса и възможност за професионални медии, които да следват най-високите стандарти.

Гиър добави, че Брюксел е инвестирал досега и ще продължи да инвестира много в страната, но от Северна Македония се очакват конкретни резултати и тя ще бъде наблюдавана по време на целия процес на преговори за членство в ЕС.

Екип от САЩ ще разследва корупцията в Северна Македония 

„Последните смущаващи доклади показват, че ситуацията с корупцията в Северна Македония се влошава. Корупцията подкопава върховенството на закона, създава недоверие в съдебната система и отслабва обществените институции. Изключително важно е да се справите с това и Великобритания застава до Северна Македония в този процес”, написа в официалния си профил в Twitter през седмицата посланикът на Великобритания в Северна Македония Матю Лоусън.

На 6 декември новият посланик на САЩ в Северна Македония Анжела Агелер обяви, че американски екип е пристигнал в Скопие, „за да погледне по-агресивно на миналите и настоящите корумпирани участници” в обществено-политическия живот, а правосъдният сектор в Северна Македония „се нуждае от повече разследвания и съдебни преследвания, за да покаже, че никой не е над закона”.

„Докато вървите по пътя към ЕС, корупцията продължава да спъва напредъка на Северна Македония, като забавя икономическия растеж и насърчава най-талантливите млади хора в страната да търсят възможности в чужбина“, каза Агелер.

„Всички индикации и препоръки, които бяха получени, не бяха приети сериозно и затова ни се случва това със санкционния екип от Вашингтон, който ще разследва корупцията в страната”, заяви на пресконференция в петък председателят на Комисията за предотвратяване на корупцията в страната Биляна Ивановска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

9

dolivo

11.12 2022 в 10:50

да, интересно къде има знания и къде няма

външна помощ трябва

от Руската кочина няма на какво да се научим, освен да грухтим заедно над чаша водка

22548

7

dolivo

10.12 2022 в 18:34

А за сем. Байдън, еврьо?

-1200

5

путин хуйло

10.12 2022 в 15:06

май наистина ще се окаже, че макетата се българи!

22548

4

dolivo

10.12 2022 в 14:47

Те в Сащ и негрите бият, стой по темата, еврьо?

А семейство Путин някакъв келепир от там за някой? Нула. Грабители.

4038

2

Moirae

10.12 2022 в 11:09

Тия поне си признават и действат, а тук главата е заровена дълбокои в земята, по националните медии един критичен анализ не могат да направят и само папагалстват на приближени политици. Така до никъде няма да стигнем. Корупцията няма да се изпари на добри начала.

22548

1

dolivo

10.12 2022 в 10:01

Руслясали са македонците

Трябва да се очистят кърлежите

А корупция повсеместна се бори радикално

Американците знаят как