Македония пусна Швеция и Финландия в НАТО

OFFNews 27 юли 2022 в 18:58 2272 1

Талат Джафери

Снимка Пресслужба на Северомакедонския парламент.

Талат Джафери във видеочат с председателя на Риксдага на Кралство Швеция Андреас Норлен.

Със 103 гласа „за“ и два „против“ Собранието (парламентът) на Република Северна Македония ранифицира протоколите за присъединяване на Република Финландия и Кралство Швеция към НАТО, съобщи БТА.

За първи път македонският парламент ратифицира протоколи на страни, кандидатстващи за членство в Алианса, след като самата РСМ стана официално член на НАТО на 27 март 2020 г.

Депутати от управляващото мнозинство и опозицията гласуваха за ратифицирането на протоколите за приемане на Финландия и Швеция в НАТО. За ратификацията в Собранието присъстваха министър-председателят Димитър Ковачевски, министърът на отбраната Славянка Петровска, други членове на правителството и представители на дипломатическия корпус в Северна Македония.

След срещата на върха на НАТО в Мадрид, която се проведе в края на миналия месец, на 5 юли 2022 г. представителите на 30-те държави-членки на Алианса в Брюксел подписаха протоколите към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Швеция и Финландия към пакта.

След решението за ратификация на протоколите председателят на парламента на Македония Талат Джафери проведе виртуална среща с председателя на Риксдага на Кралство Швеция Андреас Норлен и разговаря по телефона с Мати Вананен, председател на парламента на Република Финландия. Джафери, цитиран от пресслужбата на македонския парламент, е поздравил събеседниците си за направената решителна крачка на техните страни и народи.

Швеция и Финландия кандидатстваха за членство в Алианса след началото на руската агресия срещу Украйна, припомня БТА.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!