Македония попадна в руски капан: Който подкрепя Навални, ще има да чака за Спутник V

OFFNews 12 май 2021 в 22:44 7988 0

Русия е забавила доставките на ваксината Спутник V за Северна Македония поради геополитически причини, разкрива Bloomberg TV, като се позовава на двама високопоставени европейски служители.

Според тях закъснението в доставките на ваксината се дължи на факта, че Северна Македония е една от трите страни от Западните Балкани, осъдили репресиите срещу руския опозиционен политик Алексей Навални.

През януари властите в Скопие подписаха декларация, която критикува ареста на Навални, а през март те подкрепиха налагането на санкции срещу руски чиновници заради нарушения на човешките права.

Руският производител на ваксината отрича обвиненията. Русия посочва като официална причина за отлаганията проблеми с производството и търсенето, твърдят и властите в Скопие. Висш дипломат от ЕС обаче заяви пред Bloomberg TV, че този ход е пряко свързан с подкрепата за мерките, свързани с Навални.

Северна Македония трябва да получи 200 000 дози от Спутник V, но досега в западната ни съседка са пристигнали само 6000 дози.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови