Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Македония ни атакува пред ЕС и САЩ за ОМО Илинден

OFFNews 11 май 2023 в 19:37 3008 1

Стойко Стойков и Кренар Лога

Снимка gov.mk

Стойко Стойков и Кренар Лога

Македонският министър на правосъдието Кренар Лога е изпратил писма до посолството на САЩ в Северна Македония, Делегацията на ЕС в страната, Мисията на ОССЕ и Програмния офис на Съвета на Европа, с които ги информира за неизпълнение на решения на Европейския съд по правата на човека от страна на България.

В писмата, които са изпратени заедно с 14-те присъди, се посочва, че македонското министерство на правосъдието търси подкрепа от международната общност в областта на насърчаването и защитата на човешките права.

От ведомството не съобщават за кои точно 14 присъди на ЕСПЧ става дума, но миналия месец Кренар Лога се срещна в Скопие със съпредседателя на ОМО Илинден Пирин Стойко Стойков. След срещата пресслужбата на министерството обяви, че "за неизпълнението на 14-те решения на съда в Страсбург в полза на македонците в България ще бъдат уведомени международните фактори."

Спазването на международните документи е изключително важен сегмент, за който страните членки на ЕС, но и страните, които претендират за членство в ЕС, е необходимо да се застъпват, твърдят днес от македонското правосъдно министерство.

Ведомството също така се аргументира, че е от "особена важност да се актуализира въпроса с неизпълнението на решенията на Европейския съд за правата на човека, като се подчертае необходимостта от подкрепа от страна на международната общност за последователното изпълнение на решенията му".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

2

Mateevk

12.05 2023 в 09:00

Вместо да си играем на дребно с комшиите, нека се даде възможност на всички, чувстващи се македонци или имащи нещо общо с Македония в България да могат да кандидатстват и получат македонски паспорти, така както македонците получават български. Нека това става по максимално опростена и бъра процедура. И тогава каквото народът каже и покаже - народът от двете страни на границата. Това е модерно, европейско, перспективно решение. Друго просто няма. Аз примерно съм потомък на македонски българи от Кукуш и искам да получа македонски паспорт и да мога да гласувам на избори там. Много ли искам? А ако проблемът е, че македонците у нас искат да си правят организации или дори партии, той има и обратна страна - ние потомците на македонски българи с македонски паспорти също ще можем да го правим в РСМ. Аз проблем не и виждам никакъв, а трябва работа, работа и пак работа сред хората, не ефектни патриотарски изпълнения.
 
X

Да помогнем на украинските деца!