Македония не може да каже кога ще впише българите в конституцията. Но ще е преди да влезе в ЕС

OFFNews 29 януари 2022 в 21:49 3875 3

Снимка Правителство на РСМ - пресслужба

Боян Маричич

Ние, нашето правителство, многократно заявявахме публично, че поради нашата концепция за конституцията, утвърдена още през 2001 година с Охридския рамков договор, нямаме проблем да впишем и други общности, които досега не са включени - като хърватската общност, черногорската и българската общност. Така че съществува ясна политическа воля за това, заяви днес пред агенция МИА македонският вицепремиер по европейските въпроси Боян Маричич.

Нашето становище е, че вписването трябва да се направи преди нашето влизане в ЕС. Остава в следващия период - в разговор и отворен диалог с България - да намерим и начин, но и времеви срок, който ще бъде най-подходящ за това, каза Маричич.

Същевременно вицепремиерът коментира, че "определянето и публичното изразяване на каквито и да било срокове досега изобщо не ни помогна в разговорите".

Ние все още сме във фаза, в която изнасяме позициите и от едната, и от другата страна, в която търсим начини как да решим отворените въпроси, по които имаме различни позиции, и да ги добавим в един план, който ще ни доведе до подобряване на отношенията и отстраняване на пречките за начало на преговорите с ЕС, каза още Боян Маричич.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

30.01 2022 в 09:04

гледам коментарите ни се чудя

анти-ЕС пропаганда какво общо има със тая статия?

про-руска пропаганда какво общо има?

ми няма

политика на малцинства винаги е имало между съседски страни, и винаги ще има напрежения

това което българските политици правят, е да държат за заложници македонски деца, жени и хора дето не ги интересува политика, от достъп до ресурси, зона за свободно пътуване, и инвестиции.

това прави ли региона по силен или по слаб?

това са най близките ни по душа хора на балканите като народ, защо ги агонизираме?

да влизат където искат, а ние ще си натискаме с двустранни преговори за разрешаването на проблеми междусъседски отделно от ЕС процеса

2042

3

mZpqLbhtS22Leqp

30.01 2022 в 08:57

Първа инкарнация античен македонец ще става европеец

-1580

2

Bace7

30.01 2022 в 06:52

Ами тук подтекста на маклайните е, че в обозримо бъдеще, следващите 20-30г. в ЕС няма да влязат. Пък и има основателни съмнения дали ЕС ще го има тогава. Я метеорит падне, я некадърните брюкселски чиновници поканят цял Афганистан + Черна Африка на гости...я руснаците им писне от гейтащини, и решат да оплакнат муде в Ламанша...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки