Майката на загиналото на ''Титан'' момче: Отстъпих му моето място на борда

Тийнейджърът Сюлейман Дауд е искал да постави световен рекорд под вода

OFFNews 26 юни 2023 в 19:36 5120 0

Кристин Дауд

Снимка Стопкадър: BBC

Кристин Дауд

Тийнейджърът Сюлейман Дауд, който загина в подводницата "Титан", е взел със себе си кубчето на Рубик, защото е искал да постави световен рекорд, разказа майка му Кристин Дауд пред Би Би Си.

Тя призна, че е отстъпила мястото си на борда, защото синът ѝ "наистина го искал". 

19-годишният младеж е подал заявление в Гинес, а баща му Шахзада, който също загина, е донесъл фотоапарат, за да заснеме момента.

Кристин Дауд и дъщеря ѝ са били на борда на "Полярния принц" - поддържащия кораб на подводницата, когато е получена информация, че комуникацията с "Титан" е загубена.

"В онзи момент не разбрах какво означава това - а след това всичко тръгна надолу", казва тя.

В първото си интервю Дауд казва, че е планирала да отиде със съпруга си да разгледа останките на "Титаник", но пътуването е било отменено заради пандемията от COVID-19. 

"Тогава се отдръпнах и им дадох възможност да подготвят (със Сюлейман), защото той наистина искаше да отиде", каза тя.

Освен двамата, на борда загиват още трима души: Стоктън Ръш, 61-годишният главен изпълнителен директор на OceanGate, която е собственик на "Титан", 58-годишният британският бизнесмен Хамиш Хардинг и 77-годишният Пол-Анри Наржолет, бивш водолаз от френския флот и известен изследовател.

Говорейки за сина си, Дауд казва, че Сюлейман толкова много обичал кубчето на Рубик, че го носел навсякъде със себе си и заслепявал зрителите, като решавал сложния пъзел за 12 секунди.

"Той казваше: "Ще реша кубчето на Рубик на 3700 метра под водата, до "Титаник", обяснява майка му.

19-годишният младеж е бил студент в университета Стратклайд в Глазгоу, Великобритания. Бизнесменът Шахзада Дауд, който е британец, произхождал от една от най-богатите пакистански фамилии.

Семейството, включително 17-годишната дъщеря Алина, се качило на борда на "Полярния принц" в Деня на бащата.

Майката на загиналото момче обяснява, че са се прегръщали и са се шегували, преди съпругът ѝ и синът ѝ да се качат на подводницата "Титан".

"Наистина бях щастлива за тях, защото и двамата много отдавна искаха да го направят", каза тя.

Дауд описва съпруга си като заразително любопитен за света около него - човек, който кара семейството да гледа документални филми след вечеря.

Тя и дъщеря ѝ остават на борда на "Полярен принц", докато мисията по издирването и спасяването преминава от надежда в отчаяние.

"Мисля, че изгубих надежда, когато изминаха 96 часа", казва Дауд.

Когато изминали часовете, тя изпратила съобщение на семейството си: "Подготвям се за най-лошото". "Тогава загубих надежда", добавя още тя.

Алина издържа още малко: "Тя не загуби надежда до обаждането с бреговата охрана. Когато по същество ни съобщиха, че са открили отломки".

Семейството се върнало в Сейнт Джонс в събота, а в неделя отслужило заупокойна молитва за Шахзада и Сюлейман. 

Тя обяснява, че с дъщеря ѝ ще се опитат да се научат да решават кубчето на Рубик в чест на Сюлейман и че възнамерява да продължи работата на съпруга си.

"Той участваше в толкова много неща, помогна на толкова много хора и мисля, че наистина искам да продължа това наследство. Това е доста важно и за дъщеря ми", посочва още Дауд. 

Дауд отказа да коментира текущото разследване на инцидента. На въпроса в какво тя и дъщеря ѝ ще намерят утеха, тя отговори: "Утеха? Има ли изобщо такова нещо? Не знам... Липсват ми! Много, много ми липсват".

"Липсват ми", казва тя и допълва: "Наистина, наистина ми липсват."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки