Майк Пенс: Турция да избере между НАТО и руските ракети

OFFNews 03 април 2019 в 22:31 3221 2

Турция трябва да избере между НАТО и руските ракети, заяви американският вицепрезидент Майк Пенс, цитиран от Ройтерс.

Анкара трябва да реши иска ли да остане ключов партньор в най-успешния военен съюз в историята или иска да рискува сигурността на това партньорство с подобни безразсъдни решения, подкопаващи нашия алианс, каза той по повод сделката на Турция за купуване на зенитни комплекси C-400 от Русия. 

Според САЩ зенитните комплекси ще намалят сигурността на бойните самолети F-35. 

Отговорът на Турция не закъсня. "САЩ трябва да изберат. Дали искат да останат съюзник на Турция, или да рискуват приятелството ни като обединят силите си с терористи, за да подкопаят отбраната на свой съюзник в НАТО", написа в Туитър вицепрезидентът Фуат Октай.

Тази седмица Пентагонът потвърди, че заради руските ракети е замразил доставката на оборудване за F-35 за Турция, въпреки че страната е сред производителите на компоненти за самолета. 

"Дадохме да се разбере, че няма да стоим безучастни, докато натовски съюзници закупуват оръжия от нашите съперници и така заплашат единството на стандартите в алианса", коментира Майк Пенс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

04.04 2019 в 12:11

Янката усети, че Ердоган се клати и започнаха да бутат.

8931

1

AnderXale

04.04 2019 в 00:42

Кои стандарти? Моля някой да ми посочи точно определена точка от договора. Или и това е като европейските ценности. Когато ни изнася...