Мадуро наредил да изнесат 8 тона злато от централната банка на Венецуела

OFFNews 28 февруари 2019 в 13:15 2436 0

Снимка Venezuelanalysis

Най-малко 8 тона злато са били изнесени миналата седмица от трезора на венецуелската централна банка, съобщава „Ройтерс“.

Информацията идва от опозиционен депутат и трима правителствени източници.

Според информацията златото е било изнесено с правителствени коли между сряда и петък миналата седмица, когато се знае, че охраната в банката не е редовна, а директорът на институцията Каликсто Ортега е бил в чужбина, казват депутатът Анхел Алварадо и тримата правителствени източници.

Те твърдят, че златото ще бъде продадено незаконно в чужбина.

Към този момент централната банка не коментира този въпрос.

Алварадо и правителствените източници, които пожелали анонимност, не споменават къде е изпратено златото. Това е поредният признак, че президентът Николас Мадуро търси отчаяно начин да се сдобие с твърда валута на фона на затягащите се санкции, пише "Ройтерс".

През 2018 г. 23 тона добито злато са били транспортирани от Венецуела до Истанбул със самолет, според източници и данни на турското правителство.

Централната банка закупува част от това злато от примитивни мини за добив на злато в южната част на Венецуела и го изнася в Турция и други страни, за да финансира закупуването на основни хранителни доставки.

Около 20 тона монетарно злато са били изнесени от касите на централната банка през 2018 г., според данните на банката, оставайки 140 тона, най-ниското ниво за последните 75 години.

Инвестиционна компания Ноор Капитал от Абу Даби заяви на 1 февруари, че е купила 3 тона злато на 21 януари от централната банка на Венецуела и няма да купува повече, докато ситуацията на Венецуела се стабилизира. Ноор Капитал заяви, че покупката му е в съответствие с „действащите международни стандарти и закони“ от тази дата, предават от „Ройтерс“.

Правителството на Мадуро прибягва до продажбата на злато след падането на производството на петрол и икономическия срив на страната.

Съединените щати, които подкрепят лидера на опозицията Хуан Гуайдо да принуди Мадуро да се оттегли и да обяви нови избори, предупредиха банкерите и търговците да не се занимават с венецуелско злато.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови