Мадуро даде 72 часа на посланика на ЕС да напусне Венецуела

OFFNews 30 юни 2020 в 10:38 3845 0

Снимка БТА/AP

Николас Мадуро

Президентът на Венецуела Николас Мадуро постави 72-часов ултиматум пред ръководителя на делегацията на Европейския съюз в Каракас да напусне страната, предаде Би Би Си.

Мадуро обяви експулсирането на Исабел Бриянте Педроса в реч в президентския дворец Мирафлорес с думите, че "ако европейските лидери не уважават Венецуела, трябва да напуснат страната".

Изгонването на дипломата идва часове, след като ЕС наложи санкции на 11 венецуелски висши политици "заради тяхната роля във вземането на решения, подкопаващи демокрацията и върховенството на закона във Венецуела". Сред тях е Луис Пара, който през месец май се опита да измести опозиционния водач Хуан Гуайдо от поста му на председател на парламента. 

Фигуриращите в списъка нямат право да влизат в Съюза. Ако имат сметки в европейски банки, те ще бъдат замразени.

С новите 11 имена, общият брой на санкционираните представители на режима в Каракас достигна 36.

Тези хора са обвинени във възпрепятстване на работата на демократичното избрано Национално събрание, включени са и заради лишаването от имунитет на няколко депутати, сред които и Гуайдо, иницииране на политически мотивирани преследвания, създаване на пречки за намиране на политическо и демократично решение на кризата в страната, сериозни нарушения на човешките права и свободи, включително на свободата на печата и словото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови