Лукашенко въвежда смъртното наказание за държавна измяна от чиновници и военни

OFFNews 21 февруари 2023 в 21:23 4355 5

Снимка

Александър Лукашенко

Бившата съветска република Беларус ще разшири наказателния си кодекс, като позволи прилагането на смъртното наказание при държавна измяна, извършена от държавни служители и военни, предаде ДПА.

Това бе решено от парламента в Минск при финалното четене на законопроекта, предаде днес новинарската агенция БЕЛТА. Беларус, управляван от автократичния президент Александър Лукашенко, е последната страна в Европа, в която са в сила смъртните присъди.

Миналата година страната си навлече международни критики, след като разшири закона си за произнасяне на смъртна присъда, така че към него да приспада подготовката на терористични актове.

Това бе отговора след случаите на саботаж на жп линиите от беларуски активисти, за да попречат на руските войски да атакуват Украйна.

Лукашенко позволи на Русия да използва Беларус като база за военни операции срещу съседката си. До този момент Беларус не е участвал активно във воюването, но след като наскоро имаше сформиране на обединени сили, се появиха спекулации, че Москва ще притисне Минск да се включи в настъпателните операции.

Друга промяна в законодателството на Беларус гласи, че пренебрежителните изявления за армията ще се считат за клевета и ще бъдат разглеждани като престъпления – подобно на закона в Русия.

Откакто Лукашенко потуши известно движение срещу него и остана на поста си през есента на 2020 г., в Беларус хиляди хора са осъдени на затвор по политически причини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

5

6екеr4о

22.02 2023 в 11:17

Двете сладурчета с оскубани вежди изглеждат угрижени на туй фото, не са толкова изкукуригали, че да не се сещат к`во ги чака!?
Гротескно бе видеото, разпространено на скоро, в което Лукашенко, тоз изпърдян дингил, се пъчеше с калашников на рамо, сущий таласъм...

245

4

Джендо Джедев

21.02 2023 в 23:02

Характерно за диктаторите е да се навличат с военни униформи. Интересно дали би пратил синчето си на фронта. Беше му дал да се разкарва с един калашник когато преди няколко години се къпеше в народната любов и само намесата на руските биячи го спаси.

8053

3

DARTH VADER

21.02 2023 в 22:48

Бая хора възнамерява да изтрепе,с тези поправки...

2550

2

alfakentavur

21.02 2023 в 21:45

Е не може. Преди почти година Путлер заплаши, че ако друга държава се намеси, ще й се случи нещо много лошо.

22548

1

dolivo

21.02 2023 в 21:35

опаааа, това означава подготовка за нещо...
 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков