Лукашенко въведе смъртно наказание за опит за терористичен акт

OFFNews 18 май 2022 в 13:34 2012 1

Снимка Getty Images

Президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа закон, предвиждащ възможността за смъртно наказание за опит за терористичен акт, съобщи руската държавна информационна агенция РИА Новости.

Указът въвежда смъртно наказание за планиране на нападение или "опит за терористичен акт". Има множество подобни обвинения, насочени срещу опозиционни активисти.

Предвижда се законът да влезе в сила след 10 дни. Досега само тези, които бяха признати за виновни в извършването на такъв акт, можеха да се изправят пред възможността от смъртно наказание.

В указа се отбелязва, че нито едно "приготовление или опит" за престъпление няма да се наказва със смърт, с изключение на лицата, квалифицирани като "терористи", пише руската държавна агенция Интерфакс.

Бившата съветска република Беларус е последната страна в Европа, в която все още се прилага смъртното наказание. Държавата извършва по няколко екзекуции всяка година.

Администрацията на Лукашенко подготви последната промяна в закона след като беше засегната от вълна от саботажи от страна на активисти, които се опитаха да извадят от строя части от железопътната мрежа на Беларус, за да затруднят разполагането на руски сили в Украйна.

Русия използва Беларус като плацдарм (територия, използвана при подготовка и нападение над противника, - бел.ред), за да започне инвазията си в Украйна на 24 февруари. Минск отрича да е участвал в конфликта, но признава, че територията му е била използвана от руските сили.

Лукашенко е близък съюзник на руския президент Владимир Путин, а администрацията му е една от малкото в Европа, която не е въвела никакви санкции срещу Кремъл след подновяването на агресията през февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

1

IvanofRumen

18.05 2022 в 14:56

Накратко, всеки протест срещу диктатора Лукашенко, вече ще се третира като опит за терористичен акт.