Лукашенко свика общобеларуско събрание с 2700 души

OFFNews 28 декември 2020 в 18:52 2027 0

Президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа днес указ за свикването на 11 и 12 февруари 2021 г. на шестото Общобеларуско национално събрание, съобщи пресслужбата на държавния глава, цитирана от БТА.

На него ще бъдат обсъдени основните положения от програмата за социално-икономическо развитие на Беларус за периода 2021-2025 г. и направлението на обществено-политическото развитие на страната.

Броят на участниците ще бъде 2700 души.

Това ще е първото от 2016 г. насам заседание на това събрание, чиито делегати не се излъчват чрез избори, отбеляза Ройтерс.

Беларус е разтърсвана от масови протести след президентските избори на 9 август, на които според опозицията са извършени измами.

Изправен пред най-голямата криза в управлението си, Лукашенко, който е на власт от 1994 г., предложи конституционни реформи, включително да предаде част от своите правомощия.

Той не даде подробности, но каза, че решенията за преразпределение на пълномощията ще бъдат взети на среща на това събрание. То е политически орган, който сам по себе си няма реална власт, но по думите на президента скоро може да получи такава.

Събранието заседава на всеки пет години и в него участват няколко хиляди делегати, чиито кандидатури се определят от местните общински съвети, от подкрепящи Лукашенко партии и от работнически сдружения.

Политическите опоненти на беларуския президент, повечето от които бяха вкарани в затвора или избягаха от страната, отхвърлиха предложенията за реформи като тактика за оцеляване на фона на протестите, отбелязва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови