Лукашенко: Предупредих Пригожин да внимава

OFFNews 25 август 2023 в 19:11 3800 4

Александър Лукашенко

Снимка БТА/AP

Александър Лукашенко, президент на Беларус

Беларуският президент Александър Лукашенко заяви днес, че не може да си представи руският президент Владимир Путин да е дал заповед за убийство на наемническия предводител Евгений Пригожин, предаде Франс прес.

В сряда бе съобщено, че Евгений Пригожин е в списъка с пътници на самолет, разбил се в руската Тверска област.

"Познавам Путин. Той е разсъдлив и много спокоен човек (. . .) Не мога да си представя Путин да е направил нещо подобно", каза Лукашенко, цитиран от беларуската новинарска агенция БелТА.

Кремъл опроверга слуховете, че стои зад смъртта на Пригожин, като ги окачестви като "спекулации". "Това е абсолютна лъжа", каза по този въпрос говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Беларуският президент изигра ролята на посредник при постигането на сделката, която сложи край на бунта на Пригожин и на бойци от ръководената от него частна военна компания "Вагнер" в края на юни. Лукашенко каза още, че след бунта е предупредил Пригожин да внимава с оглед възможна заплаха за живота му и че е настоял бойците от "Вагнер" да останат в Беларус, предаде Ройтерс.

Пригожин на два пъти игнорира изразени от мен тревоги във връзка с възможна заплаха за живота му, каза още Лукашенко. Първият път бил по време на въоръжения метеж през юни, когато Лукашенко казал на Пригожин, че ще умре, ако продължи с похода си към Москва (бунтът на Пригожин и бойците от "Вагнер" се изразяваше в поход към руската столица, след като те установиха контрол върху югозападния руски град Ростов на Дон). По думите на Лукашенко, отговорът на Пригожин бил: "Не ми пука - ще умра". Вторият случай, когато беларуският президент предупредил Пригожин, бил на среща на Лукашенко с наемническия предводител, в която участвал и Дмитрий Уткин, известен като "дясната ръка" на Пригожин и за когото се предполага, че е загинал заедно с Пригожин в самолетната катастрофа в сряда. Лукашенко заяви, че на срещата им казал: "Момчета, внимавайте". От думите на беларуския лидер не става ясно кога е била проведена тази среща.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4638

4

Того

26.08 2023 в 07:36

"Познавам Путин. Той е разсъдлив и много спокоен" военен престъпник и убиец.

1236

3

БотоксПутю

25.08 2023 в 23:05

""Познавам Путин. Той е разсъдлив и много спокоен човек (. . .) Не мога да си представя Путин да е направил нещо подобно", каза Лукашенко, цитиран от беларуската новинарска агенция БелТА."

Има ли някой, който не се досеща защо горният нещастник се мазни на кремълския диктатор? А е стъпил накриво, а е отишъл при Женята. Къде със самолет , къде пеш през прозореца.

710

2

Д-р Мазникуров

25.08 2023 в 21:39

И как точно би трябвало да "внимава", има ли си понятие тъпия мустакат козел, или просто ей така, колкото да се изкаже и той по темата, уж че е някакъв фактор в пространството :)? ...

22548

1

dolivo

25.08 2023 в 21:36

предупредил го, а от кого?

не е Путин, ама внимавай все пак

хехехе, **** и палячовците

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика