Лукашенко нареди създаването на ново паравоенно формирование от трудещи се

Силите за териториална отбрана ще наброяват между 100 000 и 150 000 души

OFFNews 21 февруари 2023 в 10:25 1574 2

Лукашенко

Снимка Архив

Александър Лукашенко

Беларуският президент Александър Лукашенко обяви, че е разпоредил създаването на ново формирование на доброволчески сили за териториална отбрана на фона на войната в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

В изказване пред Съвета за сигурност на Беларус Лукашенко каза, че страната има нужда от паравоенни формирования във всеки град или село, които да служат като сили за териториална отбрана в допълнение към наброяващата 45 000 души армия в "случай на агресия".

"Ситуацията е сложна. Казвал съм го неведнъж: всеки мъж и не само мъж, трябва да способен да борави с оръжие. Най-малко, за да защитава семейството си, ако се наложи, и жилището си, собственото си парче земя, а ако се наложи и страната си", допълни Лукашенко, който позволи на Москва да нахлуе в Украйна от беларуска територия преди една година.

Той неведнъж е изтъквал, че беларуската армия ще се бие само ако Беларус бъде нападната. По думите му "опитът" с Украйна налага допълнителни сили за отбрана, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

"В случай на агресия отговорът ще бъде бърз, суров и адекватен", отсече Лукашенко.

Беларуският министър на отбраната Виктор Хренин каза, че силите за териториална отбрана ще наброяват между 100 000 и 150 000 доброволци, или повече, ако се наложи. Те ще запазят цивилните си работни места. Министърът отбеляза, че членовете на паравоенните формирования ще представляват военен резерв в мирно време и могат да действат като партизански отряди в случай на война.

Миналия месец стана ясно, че беларуската охранителна компания GardService, единствената, на която е разрешено да притежава огнестрелно оръжие с указ на Александър Лукашенко, е увеличила неколкократно персонала си и се подготвя да участва във военни операции. GuardService е създадена по модела на ЧВК "Вагнер" на Евгений Пригожин, а бойците ѝ се обучават вече от няколко месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

21.02 2023 в 15:22

То май СССРайхът имал план да ги нападне.

345

1

Джендо Джедев

21.02 2023 в 10:33

"Ситуацията е сложна. Казвал съм го неведнъж: всеки мъж и не само мъж, трябва да способен да борави с оръжие. Най-малко, за да защитава семейството си, ако се наложи, и жилището си, собственото си парче земя, а ако се наложи и страната си"

Типичната за всеки диктатор параноя. А тия глупости за защитата да се четат "защитаване на моя дирник". Само да внимава тия дето са се научили да боравят с оръжие да не го обърнат срещу него. Че не е много долюбван от народа си. ;)