Лондон ще иска обезщетение при оттегляне на европроекти

OFFNews 21 май 2017 в 17:26 4657 2

Лондон ще иска обезщетение при оттегляне на европроекти

Великобритания ще настоява за обезщетения при неосъществени европроекти. Премиерът на страната Тереза Мей заяви в интервю за "Сънди Телеграф", че ако бъде осъществен "твърдият" сценарий за Брекзит, Лондон ще настоява Брюксел да му изплати неговия дял от Европейската инвестиционна банка и други общи проекти, съобщава БТА.

"Много се спори какви може да бъдат задълженията на Великобритания или, нещо повече, какви може да бъдат нашите права върху платеното от нас досега. Посочихме ясно, че ще разглеждаме едновременно и правата, и задълженията", казва Мей.

Запитана в кои сфери Великобритания може да разчита да получи своя дял при напускане на ЕС, тя отговаря: "Има (Европейска) инвестиционна банка, има (Европейски) инвестиционен фонд, има различни области". Това според нея ще е "важна част от преговорите".

По данни на вестника Мей обаче за пръв път е заявила публично, че се стреми да запази дела на Великобритания в ЕИБ и след Брекзита. Според правителствени източници на "Сънди телеграф" британското участие в това финансово-кредитно учреждение е 16 на сто - близо 10 милиарда лири или 13 милиарда долара.

По-рано британски медии информираха, че Брюксел планира да представи на Великобритания увеличена "сметка за Брекзита" в размер на 85 милиарда лири или 110 милиарда долара - за поети по-рано задължения, напомня ТАСС.

Великобритания може да се оттегли от преговорите за условията на Брекзита, ако Брюксел продължи да иска от Лондон милиарди за прекратяване на членството в ЕС. Това заявява британският министър по въпросите на Брекзита Дейвид Дейвис в поместено днес интервю за "Сънди таймс".

"Трябва да можем да се оттеглим (от преговорите). При известни обстоятелства, ако се наложи, трябва да имаме силите да го направим", казва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови