Лондон: Руски Су-27 изстреля ракета близо до британски шпионски самолет над Черно море

OFFNews 20 октомври 2022 в 15:38 10482 23

самолет

Снимка Getty images

Според Уолъс ракетата е била изстреляна близо до самолет Boeing RC-135.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс обяви пред парламента, че руски изтребител Су-27 е изстрелял ракета по британски разузнавателен самолет, който се е намирал в международното въздушно пространство в района на Черно море, съобщи Би Би Си.

Според Уолъс инцидентът е станал на 29 септември, когато е бил обстрелван британски Boeing RC-135.

Бен Уолъс добави, че след това Великобритания временно е спряла полетите на своите самолети в региона и е изразила загриженост пред служители на руското министерство на отбраната, включително лично пред Сергей Шойгу.

По думите на Уолъс руското военно министерство е отговорило, че ракетата е била изстреляна в резултат на техническа неизправност.

"В отговора на руския министър на отбраната, получен на 10 октомври, се казва, че те са разследвали обстоятелствата на инцидента и са заявили, че е имало техническа неизправност на изтребителя Су-27. Те също така признаха, че инцидентът е станал в международното въздушно пространство", изтъкна Уолъс.

Великобритания вече е възобновила разузнавателните полети в района, но сега изтребителите се придружават от невъоръжени самолети, добави британският министър.

Руското МО все още не е направило собствено изявление за инцидента.

Британски и руски военни самолети често кръжат в близост до британските брегове, към които понякога се приближават руски стратегически бомбардировачи.

Вестник "Индипендънт" изчислява, че между 2005 г. и февруари 2022 г. британски изтребители са излетели 136 пъти, за да прехванат руски самолети.

Разузнавателни самолети от Обединеното кралство и други страни от НАТО постоянно патрулират във въздушното пространство в близост до Украйна, където тече пълномащабна руска инвазия, допълва Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

22

Антимъдьо, рубинче, недей с лошо, моето момче. Ще вземе някоя путикария... пардон, уртикария да излезе за нема нищо... ах, пардон - за едните жълти копейки.

Евро, гранат снажен и достолепен като сталинистка архитектура, пази се на тези години, че лекарства не останаха в евразията. Какво бихме правили без теб?

2073

20

Johnny B Goode

20.10 2022 в 22:30

Друго си е да си неограничен. Като необятната руска душа.

2073

18

Johnny B Goode

20.10 2022 в 21:48

Как е пич, започна ли да заработваш копейките?
Даваай, че не остана много време.

2073

16

Johnny B Goode

20.10 2022 в 21:32

Господа, предвид преклонната възраст на Еврото и свързаното с това старческо скудоумие, призовавам към снизходителност.
Някои от вас може и да не знаят, но Еврото е от стар дворянски род. През 1955 година е ходил на свиждане на дядо си в затвора.
Служил е в специалните части и Чък Норис пасти да яде пред него. Според някои други постове е бил граничар и е трепал ГДР-йци бягащи от социализма.
После през 70-те си е купувал прогресивното ляво списание Пиф. Завършил е няколко елитни университета.
През последните години редовно ходи по яхти със Серж и на лов за лосове с Вовата.
Единствено лошо нещо е, че е обещал да ме изкорми като ме види, ама аз не вярвам на тези години с памперса да може да ме стигне.

1321

15

4rnor

20.10 2022 в 21:00

Пичове, недейте така. Всички знаем еврото с какво се изхранва - Консервичи с кондензиран съветски еякулат (ExtraГЪСТ™). Много обичка да си ги кльопка лакомо .. лакомо .. Ще каже, че слага "писташ", но не му вярвайте. Никога не би си позволил да компрометира естествените му вкусови качеста. :)

10298

14

AntiZ

20.10 2022 в 20:54

Хахаха, евродебила кОпа ли кОпа! Два дни ме отнема и трола потъна наУй! Сменяй аватара, дебил, че не ти се четат простотиите!