Локдаунът в Атина: дистанционно обучение, вечерен час, маски на открито

По изключение в Деня на влюбените ще работят цветарските магазини

OFFNews 10 февруари 2021 в 15:32 1392 0

Гръцките власти обявиха строги ограничения в област Атика, където се намира и столицата Атина, след като заразените за денонощие надхвърлиха 1000 души, предаде БТА.

На пресконференция днес заместник-министърът по гражданска защита Никос Хардалиас разясни как ще бъдат прилагани мерките, които обяви снощи премиерът Кириакос Мицотакис.

Остава в сила изискването гражданите да изпращат есемес при излизане от дома си, в който със специален код да декларират целта на придвижването си, каза Хардалиас, цитиран от "Елефтерос типос". Противно на очакванията няма да бъде забранено гражданите да извършват придвижване между различни общини с въвеждането на специален код за физически упражнения.

Остава в сила забраната за движение извън домовете между 21 ч. и 5 ч. в делничен ден и след 18 ч. в събота и неделя.

Маските ще бъдат задължителни както на закрито, така и на открито.

Всички степени на образованието преминават на дистанционно обучение. Обучението в прогимназиалния и гимназиалния курс ще бъде извършвано сутрин, а в началния курс - следобед. Висшето образование също преминава на дистанционна форма на обучение. С физическо присъствие ще работят само училищата за деца със специални нужди.

Магазините от търговията на дребно ще бъдат затворени, като по изключение се позволява работата на магазините за цветя на 13 и 14 февруари заради Деня на влюбените в неделя. Спират работа фризьорските и козметичните салони.

Заведенията за хранене ще предлагат само храна за вкъщи. Позволява се работата на ресторантите и кафенетата, които работят в рамките на хотелите, при положение, че обслужват само клиенти на хотела.

Магазините за хранителни стоки ще могат да работят в интервала 7 - 20,30 ч. в делничен ден и 7 - 17,30 в почивен. В тях се позволява присъствието на до 1 човек на 25 кв.м. площ.

Обществените служби ще работят само с необходимия персонал, като поне 50 процента от служителите трябва да работят дистанционно. Частните предприятия също трябва да се ограничат до необходимите служители, като осигурят защита на служителите от уязвимите групи с предоставяне на отпуск или възможност за дистанционна работа.

Религиозните служби ще се извършват само в присъствие на свещенослужители. За сватби, кръщенета, погребения и помени се позволява освен свещенослужителите да присъстват до 9 души.

В транспорта ще бъде позволено превозните средства да са запълнени до 65 процента от капацитета си, а за корабите този процент е 50.

В леките автомобили и такситата се разрешава да има до двама пътници освен водача, като изключение се прави за непълнолетни деца и хора, които се нуждаят от помощ.

Пътувания извън областта се разрешават само за придвижване до работното място, по здравословни причини и за еднократно завръщане до постоянното местоживеене, както и за прибиране на реколта.

Прекратяват се повечето организирани спортни събития. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови