Лодки с 1200 мигранти пристигнаха на италианския остров Лампедуза

OFFNews Последна промяна на 09 май 2021 в 19:56 1555 0

Снимка By Luca Siragusa - https://www.flickr.com/photos/lucasiragusa/5254484262/in/photostream/Uploaded by MrPanyGoff, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18610709

Остров Лампедуза

Девет лодки със стотици мигранти пристигнаха днес на южния италиански остров Лампедуза, а властите очакват и още хора с подобряването на времето, предаде Ройтерс.

Около 1200 души слязоха от плавателните съдове на брега на Лампедуза - една от основните входни точки за хората, опитващи се да прекосят Средиземно море и да достигнат Европа.

"С подобряването на времето се възобновяват и пристиганията на мигранти. Трябва да подновим обсъжданията по въпроса за имиграцията", каза пред държавната телевизия РАИ кметът на Лампедуза Тото Мартело.

От началото на годината до 7 май на италианския бряг са слезли около 11 000 мигранти при 4105 за същия период на миналата година, сочат данни на министерството на вътрешните работи.

Броят им все пак е малък в сравнение с 2015 г., когато стотици хиляди мигранти, много от които бягащи от бедност и военни конфликти в Африка и Близкия изток, предприеха опасното пътуване по море към Европа, отбелязва Ройтерс.

Матео Салвини, лидерът на крайнодясната партия "Лига", призова премиера Марио Драги да се справи с проблема. "При положение че милиони италианци изпитват затруднения, не можем да си позволим да се грижим за хиляди нелегални имигранти", написа Салвини в Туитър.

Някои от лодките бяха прехванати край бреговете на Лампедуза от италианската данъчна полиция, която се занимава с финансови престъпления и контрабанда.
Само от една рибарска лодка слезли около 400 души от различни националности.

Друга лодка, с 325 човека, била прехваната на около 13 километра от Лампедуза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X