Лиз Тръс не отговори дали смята Макрон за ''приятел или враг''

OFFNews 26 август 2022 в 14:02 1459 0

Лиз Тръс на лидерски дебат на Консервативната партия в Норич

Снимка Getty Images

Лиз Тръс на лидерски дебат на Консервативната партия в Норич

Вероятният бъдещ премиер на Великобритания Лиз Тръс беше обвинена, че е застрашила британско-френските отношения, след като не пожела да отговори на въпрос дали смята френския президент Еманюел Макрон за "приятел или враг" по време на политически диспут, предаде ДПА.

На лидерски дебат на Консервативната партия в град Норич тя заяви, че не може да каже категорично дали Макрон е "приятел или враг". В момента Тръс заема поста външен министър на Великобритания. 

През последните месеци френско-британските отношения прогресивно се влошават заради редица проблеми като засиления приток на нелегални мигранти през Ламанша. Лиз Тръс обвини Франция за транспортния хаос в района на пристанище Дувър, като посочи, че от френска страна не са осигурили достатъчно служители по границата за обработка на пътниците и товарите.

На дебата в Норич тя и другият претендент за премиерското място - Риши Сунак, трябваше да отговарят на блиц въпроси. Водещата попита Тръс: "Президентът Макрон: приятел или враг"? "Не мога да дам категоричен отговор", отвърна Тръс и получи бурни ръкопляскания. "Но ако стана министър-председател, ще го съдя не по думите, а по делата му", добави тя. На същия въпрос конкурентът на Тръс категорично отвърна: "Приятел".

Думите на Тръс предизвикаха бурни политически реакции във Великобритания. Лейбъристката опозиция предупреди, че той може да изостри отношенията с Франция и е признак "за ужасяваща и обезпокоителна липса на добра преценка".

Недоволство от изказването на Тръс изрази и Гавин Баруел, бивш министър консерватор. "Явно външният министър не знае, че сме във военен съюз с Франция", написа той в Twitter.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!