Лиз Тръс е новият министър-председател на Великобритания

OFFNews 05 септември 2022 в 14:56 4567 7

Лиз Тръс победи Риши Сунак (зад нея) и става новият лидер на Консервативната партия и министър-председател на Великобритания.

Снимка БТА/АП

Лиз Тръс победи Риши Сунак (зад нея) и става новият лидер на Консервативната партия и министър-председател на Великобритания.

Лиз Тръс е новият министър-председател на Великобритания.

Външната министърка спечели "битката" за лидер на управляващата Консервативна партия срещу бившият финансов министър Риши Сунак. За нея са гласували 81 326 от членовете на управляващата Консервативна партия. Гласовете за Сунак са 60 399. Около 170 000 членове на партията на торите определиха чрез гласуване по пощата новия партиен лидер. Гласуването приключи в петък след близо двумесечна кампания на кандидатите.

В речта си Тръс благодари на Борис Джонсън, че се е противопоставил на Владимир Путин, постигнал е Брекзит, пуснал е ваксината срещу КОВИД-19 и е "смазал Джереми Корбин". Тя отдаде дължимото на Сунак, срещу когото кампанията ѝ била трудна.

Тя заяви, че има "смел план" за намаляване на данъците и за развитие на икономиката на Обединеното кралство. По чувствителния въпрос за повишаването на сметките за енергия тя обеща да "постигне резултати".

Новият партиен лидер става и премиер на мястото на Борис Джонсън. Официално това ще се случи утре, когато ще пътува за среща с кралицата в Балморал в Шотландия.

Тръс ще бъде подложена на незабавен натиск да обяви план за справяне с нарастващите разходи за енергия, пише Би Би Си. Предполага се, че Тръс обмисля замразяване на сметките за енергия, допълва британската обществена медия. Обявяването им може да стане още в четвъртък.

Настоящият министър-председател Борис Джонсън наследи Тереза Мей през 2019 г., преди 1139 дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8053

6

DARTH VADER

05.09 2022 в 19:31

МЕРИ ЕЛИЗАБЕТ ТРЪС Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОДГОТВЕН ПИЛИТИК...

СЕГА ВЕЧЕ ПОРАЖЕНИЕТО НА СССР Е ВЪПРОС НА КРАТКО ВРЕМЕ

БОРИС ПОДГОТВЯШЕ ПЛАЦДАРМА,СЕГА БРИТАНЦИТЕ ЩЕ ВЛЯЗАТ С ЦЯЛАТА СИ ДИПЛОМАТИЧЕСКА И ВОЕННА МОЩ!

865

4

Constanza

05.09 2022 в 16:35

Не им върви напоследък на британците.

1220

3

хr4

05.09 2022 в 16:18

Честито на Путин! Да се готвят Ростовска и Воронежка области :)))
А иначе ако тряя да съм сериозен-тая е мноо по-опасна от Борката. На Путя и днес му се реве.